Twee jaar geleden kreeg ik van de vorig jaar overleden Amerikaans-/Nederlandse bluesman Michael de Jong om eens te luisteren naar het duo Third House From The Left. Deze heren, Robbert Duijf en Guido Brassé, hadden zich gespecialiseerd in vooroorlogse blues en zij noemden Charley Patton, Lead Belly, Son House en Robert Johnson als hun grote invloeden. En dat bleek heel duidelijk op hun in eigen beheer opgenomen cd ‘Love To See You Cry’.

Onlangs bracht zanger en gitarist Robbert Duijf zijn eerste soloalbum uit onder de titel ‘Going Home’. De titel geeft al een hint waar de cd is opgenomen, namelijk in Robberts woonplaats Heerlen. Op 25 september 2018 in Het Cultuurhuis om precies te zijn. Op de cd staan zeven nummers, waarvan vierenhalf van eigen hand. Op die half kom ik later nog. Opvallend is dat er geen overdubs of andere geintjes zijn uitgehaald en je hoort soms de achtergrondgeluiden.

 

Een pure live plaat dus. De drie covers, ‘Keep Your Lamp Trimmed And Burning’, ‘Nobody’s Fault But Mine’ en ‘My Girl’, krijgen een respectvolle bewerking. En op het eerder genoemde half terug te komen: ‘My Girl’ is de helft van een song, namelijk ‘Little Song For You/My Girl’, waarvan het eerste deel een eigen compositie is. ‘My Girl’ kennen we ook als Lead Belly’s ‘Where Did You Sleep Last Night’. De eigen composities bewijzen dat Duijf een uitstekende songwriter en gitarist is. Kortom, een uitstekende cd. Puur, zonder opsmuk, echte blues. Klasse. (8/10)(eigen beheer)

Deel: