Het was alweer iets meer dan vier jaar geleden dat Boyz II Men in Nederland was te bewonderen. De kroonprinsen van de New Jack Swing pakten in 2014 de Amsterdamse Melkweg in, nadat ze twee jaar ervoor al in een volle Paradiso te horen waren. Vijf jaar wachten was toch lang voor de fans en een afgeladen 013 in Tilburg was woensdagavond het logische gevolg. Exclusief in Nederland, en de sfeer was opperbest.

Maar voor het zover was, zocht voorprogramma Joshua J veel interactie met het publiek. Hij speelde met het peace sign en voor ‘When the lights go off’ oefende hij “Lights go off” veelvuldig met het publiek. De tracks van zijn begin maart uitgekomen debuutalbum ‘1998’ kwamen goed binnen bij het publiek. Het was zijn eerste performance in 013, hoewel hij eerder al in Tilburg optrad en er een goede herinnering aan over had gehouden. Zijn eerbetoon aan de warme contacten hier, een donkere zaal met alleen maar gsm-licht gaf een mooie sfeer. Een gemoedelijke opwarmer voor het trio uit Philadelphia.

De in 1985 opgerichte groep treedt tegenwoordig nog maar slechts als drie-eenheid op, aangevuld met een sterke, maar duidelijk op de achtergrond gedirigeerde band. Basstem Michael McCary trad in 2003 terug en werd niet vervangen. Wat overbleef was de hechte vriendengroep, bestaande uit Nathan Morris (bariton), Wanya Morris (tenor) en Shawn Stockman (tenor). Na 27 jaar goed op elkaar ingespeeld, waardoor niemand de bas nog miste.

Ondanks een uitgelopen voorprogramma ving het hoofdprogramma goed op tijd aan. Met een korte versie van ‘Thank You’ ging het snel naar een van de grootste hits van de groep, ‘Motownphilly’ liet de Tilburgse zaal van voor tot achter mee swingen en ook ‘On Bended Knee’ werd hartelijk woord voor woord meegezongen. Ook een cover als ‘Yesterday’ werd goed ontvangen door het Tilburgse publiek, waarbij de mannen een dik eigen draai aan het nummer gaven met uithalen die een eigen album zouden verdienen. John Lennon zou zich omdraaien in zijn graf, echter niet uit woede maar om nog beter te kunnen luisteren naar de nachtegaaltjes uit Philadelphia.

Niet alleen de mede door hen beroemd geworden New Jack Swing kwam voorbij. Boyz II Men liet Tilburg zwijmelen. Nummers als ‘It’s So Hard to Say Goodbye’ brachten de vele koppels in de zaal nog dichter bij elkaar dan ze al waren. De mannen waren ondanks hun inmiddels bijna 30 jaar oudere leeftijd flink energiek en dansten er vrolijk op los. Het publiek deed graag en voluit met ze mee, wat een verdienste was voor het drietal. Het drietal ving het gemis van McCary zo op, dat niemand er uberhaupt nog erg in had dat Boyz II Men ooit uit vier man bestond.

De tour – en dus het concert – staan in het teken van het 25-jarig jubileum van het album ‘II’. De volledig in het wit gestoken mannen lieten vrijwel het gehele album dan ook de revue passeren tijdens de toch wel gelikte show. En dan hebben we het niet over de gitaarlicks van de mannen bij Bob Marley’s ‘Jammin’, dat publieksfavoriet ‘Uhh Ahh’ opvolgde. Ook Kravitz’ ‘Are you gonna go my way’, ‘American Woman’ van The Guess Who, ‘Locked Out of Heaven’ (Bruno Mars) en medley-afsluiter ‘Come Together’ werden vrijwel woord voor woord meegezongen.

Dat de tour rond de 25e verjaardag van ‘II’ was gebouwd, werd nogmaals benadrukt in een blokje ‘Vibin’ ‘, ‘Trying Times’ en het wat jazzy ‘Jezzebel’. Dat het drietal niet vies is van wat covers was al eerder duidelijk. Met ‘Nobody Knows’ van The Tony Rich Project lieten de Amerikanen dat nogmaals blijken. Een cover, maar wel op eigen manier, bracht een net eerbetoon aan de zanger.

Toen de mannen aanvingen met hun grote hit ‘I’ll Make Love to You’ werd met rozen gestrooid vanaf het podium. Een gebaar dat met groot enthousiasme werd ontvangen. Het leek het perfecte einde, maar feitelijk was het pas het begin van de grande finale. Het eerbetoon werd vocaal verder gezet aan hun moeders (‘A Song for Mama’), waarna het drietal met ‘One Sweet Day’ liet horen het ook zonder Mariah Carey af te kunnen. Volgens de mannen werd het nummer zelden uitgevoerd en hadden ze de hulp van Tilburg nodig. En die kwam. Het was echter echt het allerlaatste nummer van de show dat de hele Tilburgse zaal liet ontbranden als ze nooit ontbrandde. ‘End of the Road’ was helaas toch echt het einde van de lange weg die Boyz II Men aflegde om Tilburg een avond van passie en flashbacks te geven.

Voor wat betreft het grote aantal hits dat voorbij kwam, was de avond meer dan geslaagd. De vele jaren leken geen invloed te hebben gehad op de stemmen van de mannen. Ondanks de erg Amerikaanse show, was er gelukkig ruimte voor wat spontaniteit en een on-Amerikaans afscheid na afloop, waarbij de vele uitgestoken handen met veel geduld en enthousiasme geschud werden. Een geslaagd concert, dat aangaf dat Tilburg Boyz II Men nog zeker niet vergeten was.

Foto’s (c) Stefanie Portegies / Maxazine

Deel: