De Canadese wereldster Shawn Mendes heeft sinds zijn doorbraak in 2011 vele tienerharten gestolen. De 20-jarige zanger, welke bekend is van de nummers ‘Stitches’ en ‘Treat You Better’ wordt wegens zijn miljoenen tienerfans, ook wel eens de nieuwe Justin Bieber genoemd. De komende maanden trekt de zanger met zijn band langs de grootste concertzalen over de gehele wereld, de aftrap van zijn wereldtournee mocht plaatsvinden in ons kleine Amsterdam. Twee stijf uitverkochte Ziggo Dome’s, en een doodnormale jongen met een gitaar zorgde voor twee indrukwekkende concertavonden.

Bombastische beleving

Shawn Mendes, een ieder zal zijn muziek kennen en gehoord hebben op de Nederlandse radio. In 2013 uploadde de Canadees een aantal covervideo’s op diverse streamingsdiensten, binnen een half jaar werd de zanger door het platenlabel Island Records, onderdeel van Universal Music Group, een platencontract aangeboden. De tijd daarna is gevlogen, de zanger bracht diverse grote hits uit en zijn albums vlogen als warme broodjes over de toonbank. In de jaren daarna groeide zijn populariteit, voornamelijk bij het tienerpubliek. Het jonge publiek was ook rijkelijk vertegenwoordigd bij de twee concerten in Amsterdam, een bijzondere beleving. Vrijwel lege parkeergarages, overladen treinen en een op en aanrijden van ouders die de jeugdige bezoekers al zwijmelend naar de Ziggo Dome brachten.

Bewonderingswaardige support-act

Voordat Mendes zelf de bühne betrad mocht de Canadese Alessia Cara het publiek opwarmen. De jongedame verzorgde een volwassen en krachtige performance waaruit bleek dat de dame klaar is om zelf de grote zalen te bestieren. Alessia Cara bewees een groot publiek op hoog niveau te kunnen entertainen. Met haar inmiddels meer dan bekende nummers zoals ‘Scars To Your Beautiful’ en ‘Stay’ kreeg zij de kans om een gezicht te geven aan haar muziek, een bewonderenswaardige support-act op hoog niveau.

Shawn Mendes: Bescheiden wereldster

Net na half negen verscheen Shawn Mendes ten tonele, met het nummer ‘Lost in Japan’ van zijn meest recente studioalbum ontstond er een ontknoping van een memorabele concertavond. Direct na het eerste nummer bracht Mendes zijn radiohit ‘There’s Nothing Holding Me Back’ waarna een klein rustmoment werd ingebouwd door middel van het nummer ‘Nervous’. Direct daarna mocht zijn een van grootste hits volgen: ‘Stitches’, chaos alom bij zijn publiek.

Het voornamelijk jonge puberpubliek genoot zichtbaar van de show van hun idool. Vanaf de eerste noot tot de laatste noot werd er ruimschoots gegild, gejoeld en uit volle borst meegezongen. Een hele beproeving voor de geluidstechnici die ervoor moesten zorgen dat Mendes en zijn band boven het gegil van de tieners uitkwamen, zonder hen met gehoorbeschadiging naar huis te sturen. En Shawn Mendes zelf? Die bleef rustig en bescheiden zijn ding doen en af en toe nam hij een momentje om te genieten van de tienduizenden hysterische fans.

Krachtige show

Wie zichzelf heel even afsloot van de gillende fans kon echter ook een zeer krachtige performance onderscheiden. Mendes en zijn band brachten een krachtige en goed getimede setlist tot leven, er werden opwellende ouvertures gespeeld en Mendes had een bescheiden doch enthousiasmerende interactie met zijn publiek. Ook zijn deels akoestische performance op de B-stage midden in de Ziggo Dome gooide hoge ogen, Mendes bewees ook te kunnen excelleren zonder bombastische show. Wie zichzelf echter, ook op dit soort momenten, niet kon afsluiten van het publiek zag voornamelijk hysterie. Wanneer Mendes verscheen op de B-stage verschenen er ook tientallen beveiligers met hem, die, tevergeefs, proberen de fans op hun stoelen te houden. De fans waren echter niet te houden en braken al snel door de, al bij voorbaat kansloze, beveiliging heen.

Buiten het feit dat Mendes muzikaal erg sterk is, was ook de gehele show zeer netjes te noemen. Het publiek kreeg bij binnenkomst in de Ziggo Dome een polsbandje uitgereikt welke mee kleurde met de dynamische lichtshow, een indrukwekkend effect als gevolg. Kortom: Shawn Mendes bewees in Amsterdam dat hij klaar is voor zijn nieuwe wereldtournee die voorlopig 58 shows telt.

Foto’s (c) Armelle van Helden / Maxazine

Deel: