29 november 2018 werd de Britse blueslegende John Mayall 85 jaar. En terwijl vele artiesten dan allang gestopt zijn gaat Mayall gewoon door met touren en bracht hij dit jaar, net als vorig jaar, weer een nieuw album uit. Intussen heeft de man al 36 studio albums op zijn naam staan sinds 1966. Het begon echter al een jaar eerder met de live opname John Mayall Plays John Mayall. Live albums brengt John Mayall ook met enige regelmaat uit, de teller staat op dit moment op 34 live albums.

Het grote succes begon natuurlijk met zijn eerste studioalbum: Blues Breakers with Eric Clapton. Een album dat zeker thuis hoort in het rijtje van beste blues albums. Na Eric Clapton volgt een lange lijst van zeer goede gitaristen in The Blues Breakers. Om er een paar te noemen: Peter Green (Fleetwood Mac), Mick Taylor (Rolling Stones), Coco Montoya (onder andere de Albert Collins band) en Walter Trout (oa Canned Heat). Inmiddels deelt John Mayall al weer tien jaar het podium met bassist Greg Rzab en drummer Jay Davenport. De laatste twee jaar hadden Mayall en zijn band geen gitarist maar daar is deze tour weer verandering in gekomen. Gitariste Carolyn Wonderland is er sinds deze tour bij en krijgt meteen twee nummers die ze mag zingen tijdens deze 85th Anniversary tour.

Op 13 april staat John Mayall in Patronaat in Haarlem en de dag erna in de Oosterpoort in Groningen. Maxazine kon echter niet zo lang wachten en reisde af naar Osnabrück om de show alvast te bekijken voor de Nederlandse shows aanvingen. In het tot concertzaal omgebouwde theater Rosenhof stond een lange rij, er was zelfs een hele bus vol fans naar Osnabrück gekomen. Het optreden zou, volgens het programma, om acht uur beginnen en om klokslag acht uur kwam er dan ook iemand van de zaal het podium opgelopen om John Mayall aan te kondigen. Licht voorover gebogen kwam John Mayall rustig het podium opgelopen, maar vol energie zette hij even later het eerste nummer in.

Wie dacht dat Mayall een korte set zou spelen en rustig achter zijn keyboard ging zitten had het behoorlijk mis. Pas na een uur en een kwartier ging Mayall voor het eerst even zitten tijdens het nummer ‘Drifting Blues’. De rest van het optreden stond hij gewoon vol energie op het podium. En een korte set? Nee, Mayall kan nog steeds lange shows spelen en speelde in Osnabrück een show van twee uur. Voor bijna elk nummer nam Mayall even de tijd om iets te vertellen over het nummer en hij deed een poging om nummers te spelen uit zijn gehele repertoire. We zullen niet te veel over de show verklappen maar laten we zeggen dat hij nummers van zijn eerste album ‘John Mayall plays John Mayall’ speelde en van zijn laatste album ‘Nobody Told Me’. En alles er tussenin. Kortom: Op 13 en 14 april staat deze legende, die nog steeds in topvorm is, in Haarlem en Groningen. Als bluesliefhebber mag je dit zeker niet missen.

Foto’s (c) Filip Heidinga

Deel: