Na een veel minder goede periode in Eric Gales zijn leven – in 2009 heeft de muzikant een tijdje in de gevangenis gezeten vanwege het bezit van drugs en een wapen – heeft het een tijdje geduurd, maar sinds enkele jaren heeft de man zijn kracht weer terug hervonden. In 2017 kwam het sterke album ‘Middle Of The Road’, dat nu alweer is gevolgd door zijn nieuwe album ‘The Bookends’.

De van oorsprong rechtshandige gitarist heeft zichzelf op een rechtshandige gitaar linkshandig leren spelen. Gales werd in 1991 als de grote belofte op het gebied van bluesrock gezien, toen hij al op 16-jarige leeftijd zijn eerste cd uitbracht voor het publiek. Voor zijn collega’s en kenners heeft hij die belofte inmiddels volledig heeft ingelost en uiteindelijk heeft ook het grote publiek dit doorgekregen.

Dat Eric Gales gitaar kan spelen is al lang duidelijk, en op dit nieuwe album concentreert hij zich voornamelijk op het ontwikkelen van zijn zang en het schrijven van eigen nummers. Muzikaal zit het album grotendeels in de stevige blues met overduidelijke invloeden van soul en funk, waarbij er ook ruimte wordt gemaakt voor gevoelige ballads. Dat hoor je bijvoorbeeld aan het nummer ‘How Do I Get You’, dat Gales heeft opgedragen aan zijn vrouw, die hem door de jarenheen door dik en dun bleef steunen.

Dat Eric Gales ook door zijn collega’s wordt gewaardeerd blijkt uit de bijdrages van artiesten als hiphop-artiest B Slade, waarmee hij de nummers ‘Something’s Gotta Give’ en ‘Pedal To The Metal’ heeft geschreven en opgenomen. Maar ook Doyle Bramhall II, waarmee hij in ‘Southpaw Serenade’ een fraai gitaarduet maakte, en Beth Hart, die de zang waarneemt in het prachtige ‘With A Little Help From My Friends’, geven overduidelijk de waardering aan voor de artiest. En laten we die waardering maar overnemen, aangezien ‘The Bookends’ een degelijk album is. (7/10) (Provoque)

Deel: