Patti Smith houdt schijnbaar van Nederland. De 72-jarige ‘Godmother of Punk’ is regelmatig in ons land voor concerten. Zo stond ze vorig jaar twee keer in Paradiso en deed ze een optreden op Lowlands. Nu staat ze zelfs drie avonden achter elkaar in TivoliVredenburg. Ook geen onbekend terrein voor haar, want in 2015 speelde ze daar integraal haar album ‘Horses’ uit 1975. Dit keer stond ze er in drie verschillende zalen met drie verschillende optredens. Op de eerste avond stond ze met haar band in de Ronda-zaal met een andere setlist (volgens aankondiging althans) dan deze tweede avond, de avond waarmee ze met haar band in de Grote Zaal stond. De derde avond zal ze in de Hertz-zaal voordragen uit haar dichtbundels. Opvallend is dat haar vaste gitarist Lenny Kayne niet meer aanwezig was, maar dat deze was vervangen door haar zoon Jack Smith.

Al bij aankomst werd duidelijk dat Patti Smith vanavond relaxt en in goede doen was. Ze grapte over dat ze in drie zalen in het complex van TivoliVredenburg speelde, maar nog altijd de weg kwijt raakte. Vervolgens werd akoestisch ‘Ghost Dance’ gespeeld. Gevolgd door het eerbetoon aan William Blake: ‘My Blakean Year’, waarbij Patti zelf ook een gitaar ter hand nam.

Na ‘Dancing Barefoots’ nam ze blijkbaar een voorproefje op de derde avond, want ze begon kort voor te lezen uit haar laatste bundel ‘The New Jerusalem’. Waar ze vorig jaar in Paradiso nog vanuit het publiek een veeg uit de pan kreeg omdat ze haar bundel promootte, was het nu opvallend stil. Het recentere ‘Peaceable Kingdom’ paste er mooi achter, waarin Smith de tekst van een andere klassieker van zichelf tussendoor improviseerde: ‘People Have The Power’.

Opvallend is de hoeveelheid covers van anderen die de setlist passeerden. Zoals een krachtige cover van ‘Beds Are Burning’ van Midnight Oil, Bob Dylan’s ‘A Hard Rain A-gonna Fall’ en een bijzonder sobere versie van U2’s ‘Love is all we have left’. Tussendoor zong haar bassist Tony Shanahan nog een cover van ‘I’m Free’ van The Rolling Stones. Een nummer dat uitmondde in een mashup met Lou Reed’s ‘Walk On The Wild Side’. Hoewel er weinig mis was met de covers was het ergens jammer dat zij haar eigen werk hiermee te kort doet.

Vorig jaar in Paradiso had Smith de neiging om fel uit te halen naar wie dan ook met zijn smartphone stond te filmen. Deze avond was er niks te merken van enige irritatie. Ze reageerde relaxt op het publiek; Ook toen er tissues richting het podium werden gegooid nadat ze had verteld dat haar zoon zich eraan ergerde dat ze regelmatig d’r shirt als zakdoek gebruikt. Ook deelde ze ongegeneerd mee dat ze even naar de wc moest. Hilarisch genoeg was dit vlak voor ‘Pissing The River’. Uiteraard kon haar bekendste hit, het door Bruce Springsteen geschreven ‘Because The Night’, niet ontbreken vlak voor de toegift, met als finale een energieke versie van ‘Gloria (In Excelsis Deo)’.

Het optreden van Patti Smith in TivoliVredenburg was niet zo krachtig als het concert vorig jaar in Paradiso, maar daarentegen maakte ze een meer ontspannen indruk. Ook is het ergens jammer dat haar eigen materiaal te veel werd ingewisseld voor covers van anderen. Toch behoorde ook dit concert van Patti Smith tot een buitencategorie.

Deel: