We kennen allemaal het beeld van de one-man band. Een muzikant met een gitaar of accordeon, een grote trommel op zijn rug, die hij met een touwtje aan zijn voet bespeelde, een mondharmonica in een rek voor zijn mond. In Nederland hadden we Koperen Ko en natuurlijk de legendarische Nikkelen Nelis, die door Wim Sonneveld werden geportretteerd. Ook in de blues zijn er talloze voorbeelden, zoals Dr. Ross en Joe Hill Louis en ook nu nog met Steve Hill en Brody Buster. Ruth Wyand & The Tribe Of One is een one-woman band, afkomstig uit Kill Devil Hills, NC. Toen zij als jong meisje met haar familie nog in Durham, NC woonde, werd zij door haar buurman, Mr. Mac, op het spoor van de blues gezet.

Ruth WyandWe zijn nu wat jaren verder en Ruth heeft al vier albums uitgebracht, ‘Distant Drums’ (2001), ‘Greetings From Your Far Away Girl’ (2008), ‘It’s Time For Me to Go’ (2012) en ‘Through The Bottle Neck’ (2016). Zij was finalist in de 2017 IBC en een jaar later semifinalist. Nu is onlangs haar vijfde cd ‘Tribe Of One’ uitgebracht, waarop zij zichzelf begeleid op gitaar en voetdrums. Op het album staan veertien nummers, waarvan elf door haar zelf zijn geschreven. De overige drie zijn covers van nummers van Jimi Hendrix (‘Little Wing’), Bob Dylan (‘Blind Willie McTell’) en Piedmontgitariste Etta Baker (‘Mint Julep’).

Afwisselend speelt zij slide en fingerpicking op akoestische en elektrische gitaren. Wat zang betreft vind ik haar stem wat braaf en ingetogen. Verder is het een prima album met goed gespeelde nummers, waarvan ‘Help My Soul Survive’ en het te korte eerbetoon aan de al genoemde mevrouw Baker ‘On The Porch With Etta’ een bijzondere vermelding verdienen. (7/10) (Bay Rat Records)

Deel: