Eind november bracht Beth Hart haar nieuwste live album ‘Live at The Royal Albert Hall’ uit via het label Mascot Label Group. Het concert is opgenomen op 4 mei van het afgelopen jaar in de wereldberoemde Britse concerthal en wordt nu uitgebracht op zowel DVD als dubbel live-cd. Markeerde haar vorige live album ‘Live at The Paradiso’ (2005) nog de start van een echte comeback, op ‘Live at The Royal Albert Hall’ laat Beth Hart horen hoe gegroeid ze is in die afgelopen jaren.

En dat maakt vooral haar zeer gevarieerde setlist wel duidelijk. Op ‘Live at The Royal Albert Hall’ klinkt Hart energieker, kwetsbaarder, en puurder dan ooit tevoren. Werkelijk van haast elk album die de zangeres ooit heeft uitgebracht speelt ze wel een song. Variërend van ‘Spiders in My Bed’ (van het ‘Immortal’ album uit 1996) tot aan ‘Love is A Lie (van haar laatste album ‘Fire On The Floor’ uit 2016). Ze brengt een zeer afwisselend, spetterend, en bijzonder optreden.

Alleen al de acappella opener ‘As Long As I Have A Song’ bezorgt je kippenvel, net als de volgende swingende track ‘For My Friends’. Hart heeft er duidelijk zin die avond en dat mag iedereen zien, horen, en bovenal voelen. Ook geweldig hoe ze aan de tracks ‘Lifts You Up’ en ‘Bang Bang Boom Boom’ live een andere sound weet weer te geven dan de studioversie, en daarmee tevens het publiek uitnodigt om mee te dansen. In een jaren ’50 Rockabilly-achtige sound worden deze tracks inderdaad vrolijke meeswingers.

Uitstekende uitvoeringen zijn weggelegd voor de livetracks ‘Spirit of God’, ‘Close To My Fire’, ‘Good As It Gets’ ‘Waterfalls’, en ‘Baby Shot Me Down’. En ‘The Ugliest House On The Block, waaraan Beth Hart vooraf een grappig verhaal vertelt over de achtergrond van de song.

Natuurlijk zijn er ook weer de schitterende ballads zoals ‘Baddest Blues’, en ‘Your Heart is As Black As Night’.
Een kippenvelmoment bezorgt de track ‘Take it Easy On Me’, en de nog altijd ontroerende song ‘Sister Heroine’, een ode aan haar overleden zus Sharon. En natuurlijk haar welbekende signature song ‘Leave The Light On’, die ze die avond opdraagt aan haar manager. Ook de track ‘Mama’s This One’s For You’ is voor Hart een persoonlijk momentje omdat haar moeder in de zaal aanwezig is.

Doordat er iets te veel ballads achter mekaar worden gespeeld kent de energie even een dipje tijdens ‘My California’. Maar met het opzwepende ‘Trouble’, waarbij Hart de zaal mee weet te krijgen door op zeer humoristische wijze contact te maken met het publiek, krijgt deze weer een prima opleving. Na de heerlijke Bluesy performance van ‘Caught Out in The Rain’ bedankt Beth Hart iedereen, maar dan ook werkelijk iedereen die zowel voor als achter de schermen heeft meegewerkt aan dit optreden, uitvoerig met dezelfde liefde, warmte en vooral grote dankbaarheid op die bijzondere kwetsbare manier zoals alleen zij dat kan uiten.

Beth Hart heeft de gave om zich live zowel kwetsbaar als humoristisch op te stellen tegenover haar publiek.
Iets wat je haast nooit meer tegen komt bij welke live artiest dan ook. Nog altijd kan menig live artiest iets leren van Beth Hart. Mede dankzij haar liveband die staat als een huis waar menig liveband nog echt iets van kan leren. Beth Hart is een artieste die inmiddels haar staat van dienst ruimschoots heeft bewezen door haar eigen, unieke zelf te blijven en daarmee de harten wereldwijd van haar trouwe en loyale fanbase wist te veroveren. En die fanbase, die wordt nog altijd maar groter en groter. Met deze release zal die nog meer groeien, daarom verdient zowel de artiest als deze liverelease ook ruim 10 punten. Want een ding is zeker: Beth Hart Is Here To Stay! (10/ 10) (Mascot Label Group)

Deel: