Deze keer ga ik het over een man hebben die je mag en moet plaatsen in het rijtje van de beste gitaristen ooit. Het album van deze week is gereleased in 1967 en is het eerste album wat deze band uitbracht. Deze week in ‘Legendary Albums ….. Are You Experienced (The Jimi Hendrix Experience).

‘Are you Experienced’ is het debuutalbum van de Engels/Amerikaanse rock band The Jimi Hendrix Experience. Het album, uitgebracht in 1967 op het Track Records label zorgde ervoor dat het gitaarspel van Jimi met zijn op R&B gebaseerde, psychedelische, manier van gitaarspelen hem maakte tot wat hij nu nog steeds is; een van de meest toonaangevende, beste en succesvolste gitaristen aller tijden.

Het album is een enorm commercieel succes gebleken, het bereikte de nummer twee positie in de Britse hitlijsten en werd van de eerste plaats gehouden door een album wat ik hier ook al besproken heb, ‘Sgt. Peppers’ van de legendarische Beatles. De Amerikaanse versie bevatte extra songs zoals ‘Purple Haze’, ‘Hey Joe’, ‘The wind cries Mary’ en ‘Fire’. In 2003 stond ‘Are you Experienced’ in de Rolling Stones lijst van beste albums aller tijden op de vijftiende plaats.

De plaat was in de USA een absolute doorbraak en een enorm succes en in 1968 werd het door critici bestempeld als een van de beste rockalbums aller tijden. In 2005 werd ‘Are you Experienced’ geselecteerd om opgenomen te worden in het ‘National Recording Registry’ in de Verenigde Staten. De Europese versie van het album kwam uit in 1967 toen de band bezig was met een uitgebreide toernee door Europa. ‘Are you Experienced’ werd in Europa door drie verschillende maatschappijen uitgebracht, te weten Track Records, de Franse Barclay Records en Polydor Duitsland, Italie en Spanje. De laatste re-issue kwam uit in 2010, daarvoor was het, zoals zoveel legendarische albums al een paar keer opnieuw uitgebracht, de 2010 versie bracht niet veel nieuws.

Deel: