Voor mij een geheel nieuwe naam, die van deze Dale Bandy. Bij het speuren in internet blijkt dat de goede man toch al zo’n dikke veertig jaar muzikale ervaring op zijn conto heeft. Dit zowel als muzikant als componist en producer. Hij komt uit Orlando, Florida en heeft daar een stevige reputatie opgebouwd. Muzikaal schakelt hij heel makkelijk tussen traditionele blues en bluesrock en beheerst zo’n beetje alles wat zich er tussen bevindt.

Met een veertigjarige loopbaan is het opvallend dat hij nooit eerder een eigen plaat eheft uitgebracht. Tot nu, want onlangs is zijn debuut-cd ‘blue.’ verschenen. Van de negen nummers zijn er vijf door Bandy zelf geschreven. Hij zorgt grotendeels voor alle instrumenten. Zo zingt hij en speelt gitaar, bas, orgel en heeft de drums geprogrammeerd. Op zeven nummers is bassist Gary Thompson aanwezig. Joe Bolero en Goran Eric nemen elk op een nummer de saxofoon voor hun rekening. Hij schakelt in de negen nummers heen en weer van traditionele naar vijftiger jaren blues met kleine uitstapjes naar swingende rock ’n roll en bluesrock. De plaat begint met het funky ‘My Bad Reputation’, waarin hij beschrijft hoe hij ooit als veel jongere man een vrouw probeerde te versieren. In ‘If I Could Only Take It Back’ kijkt hij terug op de fouten die hij in het leven heeft gemaakt. En in ‘Get It On’ bezingt hij de hoogte- en dieptepunten van een relatie. Muzikaal klopt het allemaal en ook qua tekst zit het prima in elkaar. De vier covers, w.o. het van B.B. King bekende ‘The Thrill Is Gone’ (Hawkins/Darnell) en ‘I’m On Your Side’ (Keb’ Mo’) passen prima tussen de eigen nummers. Een puntje van kritiek heb ik wel. De cd is m.i. met 30 minuten te kort. Er hadden best een paar nummers meer opgemogen van mij. Prima plaat. (7/10)  (Elastic Penguin Records)

Tracklist ‘Blue.’:

01. My Bad Reputation
02. If I Could Only Take It Back
03. Get It On
04. Big Legged Woman
05. Country Star
06. The Thrill Is Gone
07. Comin’ Down
08. I’m On Your Side
09. Trouble In Mind

Deel: