Om heel eerlijk te zijn, verschijnt er met deze heruitgave van ‘TOTAL’ niks nieuws. Ja, hij is binnenkort op vinyl te krijgen. Dat is het verschil. Verder is het dezelfde verzamelaar die de meeste fans in de kast hebben staan. Misschien wel als eerste kennismaking met Joy Division en/of New Order.

Omdat de nummers over twee LP’s verdeeld zijn, zijn de nummers ook goed over de vier kanten verdeeld. De eerste kant van LP één bevat alle Joy Division nummers en past de rest op de andere drie kanten. De verdeling is daardoor wel oneerlijk. Meer werk van Joy Division was misschien op z’n plaats geweest.

Dat is de vorm. Dan de inhoud. Die is niet anders dan de verzamelaar die in 2011 het levenslicht zag. Want ook nu is er gebruik gemaakt van de nieuwe mixen die destijds gemaakt zijn. Het interessante aan de samenstelling is dat de overgang van post-punk naar dansbare new wave goed te horen is. Met name op kant twee die begint met de New Order versie van ‘Ceremony’ en afsluit met ‘Blue Monday’.

Natuurlijk staan de usual suspects als ‘Thieves Like Us’, ‘Bizarre Love Triangle’ en ‘True Faith’ ook op de verzamelaar. Het is jammer dat er niet meer nummers uit de begintijd van New Order opstaan, zoals ‘Dreams Never End’. Op die manier zou de zoektocht naar een nieuw geluid nog duidelijker vorm krijgen.

Op ‘TOTAL’ blijkt opnieuw dat de hoogtijdagen van New Order toch echt in de jaren ’80 en begin jaren ’90 lagen. De laatste twee nummers komen uit het recentste millennium en zijn duidelijk de zwakste nummers. Op ‘Krafty’ en ‘Hellbent’ probeert de band een modern pop en rock geluid te combineren typische New Order-klanken.

Eigenlijk is deze heruitgave van ‘Total’ meer vorm dan inhoud. Als je ‘m al hebt, kun je deze links laten liggen. Als je een groot New Order fan bent die de collectie koste wat het kost compleet wil hebben, weet je precies wat je krijgt. Niks nieuws onder de zon met deze heruitgave. Muzikaal is het niet slecht. Het is een leuk overzicht om mee in te stappen. (6/10) (Lexer Music)

Deel: