Zaterdag 17 november 2018 was het zover, de 2e editie van de enige Rock & Roll Freakshow van Nederland was een feit. De programmering was zoals vorig jaar zeer gevarieerd en bood een compleet pakket aan entertainment. Het Klokgebouw in Eindhoven was wederom in een sfeervolle nachtclub getransformeerd waarbij iedere zaal een eigen wild thema had: Lion, Cobra en Tarantula.

In de drie zalen wisselden muziek en ‘freakshows’ elkaar af terwijl op de eerste verdieping men zich in de namiddag kon vermaken in de Cockroach Comedy Chapel met drie rebelse maar vooral briljante stand-up comedians. Naast al dat vertier was er ook aan de inwendige mens gedacht met een uiteenlopende aanbod aan lekkere happen in de Food area waarbij zelfs aan de niet vlees-etende mens was gedacht. Het bier vloeide gemakkelijk bij de veelal strategische geplaatste bars waar vrijwel geen wachtrijen te bekennen waren. Kortom een goed georganiseerd indoor festival.

Met zoveel te zien en te beleven was het voor de nieuwsgierige bezoeker wel lastig om overal een kijkje te nemen waardoor je toch keuzes moest maken of heel kort hier en daar moest kijken.

Omstreeks 14:30 was de Sweedse Monolord aan de beurt met hun heavy doom / sludge, melodieuze riffs en dreunende bas. De Cobra-zaal begon zich aardig te vullen, wat de temperatuur ten goede kwam. Want wat was het fris in de hallen aan het begin van de middag! Tijd om het tempo te verhogen en de spunk rock & roll van The Hip Priests te gaan checken in de Tarantula-zaal. De kleine zaal was goed gevuld en de energie spatte van het podium af. In de Lion-zaal scheen een mythisch wezen de show te stelen. De Spaanse Vurro, half man half stier, liet zien hoe je een one-man-show geeft met aangepaste keyboards links en rechts, drumpedalen en cymbalen. Een verwonderend, rockend optreden!

Terug naar de Tarantula voor The Dahmers, de Deense skeletons die behoorlijk levendig bleken te zijn. Het ging er heftig aan toe, korte snelle nummers, mengeling van punk en garage rock die ook heel goed door het publiek werd ontvangen. En weer terug naar de Cobra-zaal voor de Nederlandse Death Alley die tevens een van de betere shows van de zaterdag neerzette. Hun psycho hard rock & roll met een randje metal en punk viel behoorlijk in de smaak en dat was zeker terecht. Een mooie muziekmix met pracht mannen in stijl!

We bleven voorlopig in dezelfde zaal want aansluitend kwam Lucifer, de heavy rock band uit Zweden die het publiek enthousiast wist te maken met hun vrije klassieke hard rock en de uit San Francisco aangestormde Dwarves die garant stonden voor een stevig potje punkrock à la “We don’t give a fuck”. Zeke was de volgende band on stage en hoe onaannemelijk het ook mag klinken, het tempo werd verder verhoogd. Inderdaad, Zeke is een bulderende machine, de snelste punkrock die je je kan indenken met een Motorhead attitude, dus dat zegt genoeg!

Na al dat geweld werd het tijd om de hartslag iets te temperen en werd er verhuisd naar de Lion-zaal om te genieten van de heerlijke psychedelische Southern Rock van de driekoppige Limburgse DeWolff. Hun sound is deels rauw, deels zwoel met passie gebracht en dat merkte je wel aan het publiek. Het was net alsof je terug gaat in de tijd met hun groovy en bluesy sound en bijpassende look. Een jonge band die al tien jaar meedraait en zich blijft verbeteren. Een top optreden van deze jongens en een band om te volgen.

En nu op naar de Tarantula-zaal voor Hola Ghost, de Copenhagen gringos met hun originele Flamencore zoals de drie amigos hun muziek noemen. Het spatte en het spetterde van de energie met invloeden die terug te vinden zijn in surf rock, Mexicaanse folklore en B-western movies. De heren maakten er een gave show van, alleen al vanwege hun verschijning met hun Dia de los Muertos-face paint, sombrero’s en marriachi outfits. Een verfrissend geheel en aanstekelijke sfeer. Aansluitend traden voor de laatste keer vandaag Charlie & Rachel Atlas met hun Death do us part Dangershow op, waarbij zij met het messen werpen met menselijke doel en zwaard slikken een spannend en sexy optreden verzorgden. Dit moet je een keer gezien hebben!

Intussen was het Duitste Kadavar in de Cobra-zaal bezig. Liefhebbers van klassieke doom hadden zich geen betere band kunnen wensen wat het genre betreft. Het bleek een lange dag te zijn en er ontstond behoefte aan een caffeïne-boost want het einde is nog niet in zicht…. Daardoor kwam Danko Jones niet in ons beeld, maar de uit Frankrijk gekomen Banane Metalik wel! Een band met een eigen genre, wat zij zelf Gore ‘n’ Roll noemen en daar zit wat in! In hun muziek klonk punk, rock, metal met af en toe een contrabas.

Afsluiter in de Cobra-zaal was de Noorse deathpunk band Turbonegro. Door de hoeveelheid bezoekers met een backpatch van deze band was het niet verrassend dat de zaal bomvol was wanneer de heren speelden. Een mooie afsluiter van de dag, al was het nog niet helemaal klaar want in de Tarantula stonden de Helloweeners klaar om het laatste uur in te luiden. Zij brachten een sixties rock, gemixt met garage invloeden ten gehore. Een leuke mix die helaas te laat op de avond kwam, want zij kregen de kleine zaal niet vol. Jammer was het wel voor de band zelf.

Het Klokgebouw liep leeg en we kunnen terug kijken op een geslaagde tweede editie. Helldorado is muziek en entertainment tegelijk, en dat maakt dit indoor festival zo bijzonder. Een derde editie zou in ieder geval zeer welkom zijn!

Foto’s (c) Josanne van der Heijden

Deel: