Bij de naam Fools Garden begint een groot deel van de Nederlanders direct die ene grote hit ‘Lemon Tree’ te zingen of te neuriën. Iedereen kent ze, maar niemand heeft de band eigenlijk ooit zien optreden. Niet zo vreemd, want op een kleine showcase 20 jaar geleden in Amsterdam na, heeft de band rondom frontman Peter Freudenthaler nog nooit in Nederland op getreden. “Eigenlijk wel vreemd en jammer”, aldus Freudenthaler, maar daar komt nu, 23 jaar na ‘Lemon Tree’ verandering in. Op 18 november staat de band voor een eenmalig optreden in De Vorstin in Hilversum. Voor de eerste keer een volledig optreden in Nederland.

Fools Garden nog steeds populair

In de afgelopen jaren heeft Fools Garden niet stil gezeten. Na ‘Lemon Tree’ bracht de band nog vele singles uit, maar in Nederland haalden die helaas nooit de hitlijsten. Toch trad de band volop op. In Azië, in Rusland, in Duitsland, de band is ten oosten van ons land na al die jaren nog steeds razend populair. ‘Wild Days’, ‘It Can Happen’, ‘Why Did She Go’ en ‘Suzy’ werden grote hits in verschillende landen, en de vrolijke indie Britpop-stijl van Fools Garden is nog steeds erg in trek bij velen. Zeker het laatste album ‘Rise and Fall’, dat in april werd uitgebracht. Hierop ging de band na enkele omzwervingen en experimenten weer terug naar de oude sound.

Grote rol

‘Lemon Tree’ blijft echter een grote rol spelen in de carrière van Fools Garden. “En dan te bedenken dat ik helemaal niets heb met planten of bomen”, lacht Peter, “Ik vind iets mooi of ik vind het niet mooi. Mijn vriendin doet ook altijd de tuin thuis. Dat was vroeger op school al. Dan moesten we planten herkennen voor biologie, dat was echt niets voor mij.” Met het nummer echter behaalde de band in 1995 over de hele wereld de 1e, 2e of 3e plek in de hitlijsten. “Mensen vragen me wel eens of ik het niet erg vind dat ze na 20 jaar nog steeds naar dat nummer vragen, maar nee, het nummer heeft Fools Garden op de kaart gezet en ik vind het nog steeds geweldig om het te zingen.”

Rise and Fall

Ondanks dat de meeste Duitse artiesten doorbreken met Duitstalige nummers, heeft Fools Garden altijd in het Engels gezongen. “Onze platenmaatschappij vond het destijds wat ouderwets, zingen in Engels. Doe het in het Duits, zeiden ze. Maar wij vonden Engels beter bij onze muziek horen. Op het moment is het weer erg populair om in het Duits te zingen, maar wij blijven gewoon in het Engels zingen.” ‘Rise and Fall‘ het laatste album dat de band nu uit heeft, bewijst het gelijk van de band.

Het album is het beste album sinds ‘Dish of the day’ en opvolger ‘ Go and Ask Peggy for the Principal Thing’. “Toch is het niet bewust dat we die richting weer op wilden. We hebben door de jaren heen veel geëxpirimenteerd met verschillende stijlen en we doen gewoon wat we willen. We proberen door te gaan op onze invloeden, The Beatles, Coldplay, Oasis. Noel Gallagher heeft enkele geweldige albums gemaakt waar ik echt van houd, maar ook bijvoorbeeld een Canadese band genaamd Half Moon Run. Die moet je echt checken, geweldige band!”

Covers

In 2012 bracht de band het Beatle-coveralbum ‘Who is Jo King?’ uit en in 2015 kwamen ze met ‘Flashback’, waarop de band covers speelde van beroemde nummers uit de jaren ’90. “We hebben zelfs onszelf daarop gecovered”, lacht Peter, “We brachten onze versie van nummers van Depeche Mode, Annie Lennox, the Backstreet Boys, Bruce Springsteen, Madonna en ook ‘Lemon Tree (2.0)’ een remake van onze eigen hit.” Ook andere bands hebben Fools Garden inmiddels gecoverd. “‘Lemon Tree’ is onnoemelijke keren gecoverd inmiddels”, geeft Peter aan, “Zelfs als ballad is het ooit opgenomen.”
Lemon Tree Fools Garden

Lemon Tree

Het had niet veel gescheeld of Fools Garden kon in 1995 hun grote hit ‘Lemon Tree’ niet eens promoten. “Net toen ‘Lemon Tree’ een succes werd, werd mijn oudste dochter geboren. Dat is toch een moment waar je bij moet zijn. Je wil je eerste kind ook zeker zien opgroeien. Daar had ik het wel even moeilijk mee om daar een goede afweging te maken.”  Uiteindelijk heeft het allemaal goed uitgepakt.” Freudenthaler heeft daarbij een goede steun gehad aan mede-oprichter van Fools Garden Volker Hinkel. “Volker ken ik al heel lang. Het is niet alleen geweldig om met hem op tour te zijn, het is ook een goede vriend en producer. Hij is gewoon bijna familie.” Fools Garden staat op 18 november in De Vorstin in Hilversum voor de eerste keer in Nederland. Laten we hopen niet voor het laatst.

Deel: