In november is het 50 jaar geleden dat het dubbelalbum ‘The White Album’ van The Beatles verscheen. Oorspronkelijk had het album als naam ‘The Beatles’, maar vanwege de witte hoes kreeg het al snel als bijnaam ‘The White Album’. Een album waarop vele verschillende muziekstijlen voorbij kwamen in 30 verschillende songs. Het album zal op 9 november opnieuw verschijnen in een speciale jubileumeditie. Net als vorig jaar bij het jubileum van het album ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ is ook hiervoor het album opnieuw geremixt en geremasterd door Giles Martin, de zoon van wijlen Beatlesproducer George Martin.

Er zullen drie verschillende edities verschijnen van het album. De nieuwe remix verschijnt op een dubbel LP zoals het origineel in 1968. Daarnaast verschijnt er op CD een Deluxe editie met daarbij naast het geremixte album een extra CD met daarop akoestische demo’s. Deze zogeheten ‘Esher Demo’s’ die in de toenmalige Kinfauns bungalow van George Harrison in Esher werden opgenomen.

Naast deze edities komt er ook een uitgebreide boxset met maar liefst 7 schijfjes. Het bevat naast het opnieuw geremixte album en de CD met Esher Demo’s ook drie cd’s met outtakes van de opnamesessies voor het album. Ook is er bij de boxset een Blu-ray toegevoegd met daarop 4 mixen van het album:

– 2018 album mix in high resolution PCM stereo

– 2018 DTS-HD Master Audio 5.1 album mix

– 2018 Dolby True HD 5.1 album mix

– 2018 direct transfer of the album’s original mono mix

‘The White Album’ was het negende studio album van The Beatles. De songs voor het album werden voornamelijk geschreven in de eerste helft van 1968 toen de bandleden in India verbleven voor meditatie bij de goeroe Maharishi Mahesh Yogi. Alle vier de leden schreven songs voor het album. Zo maakte drummer Ringo Starr op het album zijn debuut als songwriter met het nummer ‘Don’t Pass Me By’. De sfeer tijdens de opnamesessies verliep echter moeizaam. Waardoor het eigenlijk vier afzonderlijke soloprojecten zijn van de leden die samen op een album zijn gezet. Ringo Starr stapte zelfs tijdens de opnames even uit de band. Hierdoor drumde Paul McCartney uiteindelijk op ‘Back In The U.S.S.R’. Het werd uiteindelijk het begin van het einde van de band die twee jaar later uit elkaar zouden gaan. Het album leverde wel een aantal klassiekers op. Zoals Paul McCartney’s ‘Blackbird’, John Lennon’s ‘Dear Prudence’ en George Harrison’s ‘While My Guitar Gently Weeps’ waarvoor Eric Clapton een gitaarsolo verzorgde. Het is een gevarieerd album met verschillende stijlen.

 

Deel: