Vijf jaar na ‘The Devil Put Dinosaurs Here’ komt Alice In Chains met een nieuw album dat luistert naar de naam ‘Rainier Fog’. De naam van het album is een directe ode aan haar geboortestad Seattle. Mount Rainier, een stratovulkaan die voor het laatst in 1854 uitbarstte kijkt met zijn 4392 meter hoogte majestueus uit over de verre omgeving.

Alice in Chains werd groot in het begin van de jaren ’90 toen de grunge bands uit Seattle plotsklaps de wereld veroverden. Toen zanger Layne Staley halverwege de jaren ’90 langzaam wegzakte in zijn drugsverslaving kwam er een einde aan de band. In 2006 pakte zanger/gitarist Jerry Cantrell de draad weer op. Met een nieuwe zanger William Duvall en een nieuwe bassist Mike Inez ontstond Alice In Chains 2.0. Onder de fans is deze reïncarnatie van de band nog steeds een splijtzwam, voor een deel van de fans heeft Alice In Chains zonder Layne Staley geen bestaansrecht. Alice In Chains 2.0 is anders dan de band die we kennen van het meesterwerk ‘Dirt’, maar heeft zeker bestaansrecht en bewijst dat nogmaals met het uitstekende nieuwe album ‘Rainier Fog’.

Vertrouwd geluid van Alice In Chains

De openingstracks ‘The One You Know’ en titelnummer ‘Rainier Fog’ laten een vertrouwd Alice In Chains geluid horen, kortom heerlijke typische AIC nummers om lekker het album binnen te vallen. Op ‘Fly’ neemt de band gas terug en horen we de lead vocals van Jerry Cantrell over een bed van akoestische gitaren. Maar, typisch AIC, de dreiging van duisternis loert steeds om de hoek. ‘Drone’ is misschien wel het meest atypische AIC nummer op de plaat. Intense samenzang, complexe, soms tegendraadse ritmes en dwingende riffs maken ‘Drone’ tegelijkertijd hard en mysterieus.

‘So Far Under’ klinkt daarentegen meer als de oude Alice In Chains dan alles wat de band sinds 2006 heeft gemaakt. En dat terwijl het nummer geschreven is door William Duvall. In ‘Never Fade’ brengt Alice In Chains een rauwe, emotionele ode aan hun overleden helden Layne Staley en Chris Cornell. Het hoogtepunt van ‘Rainier Fog’ is gelijk het meest verstilde nummer. ‘All I Am’ is een slepend epos waar onderhuids de spanning voelbaar is. ‘All I Am’ vertelt het verhaal van iemand die terugkijkt op zijn leven en zich afvraagt “Is this All I Am?”

‘Rainier Fog’ haalt niet het niveau van het meesterwerk van Alice In Chains 1.0: ‘Dirt’. Maar dat gezegd hebbende is het zeker wel een goed album en een welkome aanvulling aan het oeuvre van de nog steeds populaire band. (8/10) (BMG)

Deel: