Emil Landman, de altijd enthousiaste romanticus, de nieuwsgierige avonturier, heeft met Vinter // Sommer zijn meest intieme, waarheidsgetrouwe plaat vormgegeven. Bepakt met twee koffers van ieder 23 kilo, gevuld met opname apparatuur, reisde Landman met zijn producer Martijn Groeneveld af naar het Noorse eiland Reinøya waar het schitterende nieuwe album werd opgenomen tijdens twee aparte sessies.

Het eiland Reinøya, gelegen aan de top van het Noordelijk halfrond, heeft een bijzondere eigenschap: in de winter is het hier uitsluitend donker, in de zomer uitsluitend licht. Het besef van tijd is op Reinøya dus nadrukkelijk anders dan in Landman’s thuisstad Utrecht. Bepakt met drie gitaren en twee koffers van ieder 23 kilo gevuld met; microfoons, speakers, kabels, en gitaar effecten vertrok Landman naar zijn uiteindelijke bestemming. Deze vond hij in een klein, houten huis op een heuvel, uitkijkend op de zee. Waarbij de donkere, met sneeuwstormen gevulde dagen voorbijvlogen tijdens het opnemen van Vinter, voelde het tijdens het maken van Sommer juist alsof de omgeving, vol groene en blauwe kleuren, bevroren bleef in de tijd.

De bizarre wijze waarop het eiland de biologische klok ontregelde had directe invloed op de werkwijze van Landman en producer Martijn Groeneveld. Het dromerige Falling – intussen miljoenen keren op Spotify gestreamd – mediteert op het idee dat afzondering juist de meest indringende menselijke gevoelens ontketent. Gedurende de twee losse opname weken bleef Landman enthousiast zoeken naar nieuwe impulsen en geluiden. Hij experimenteerde met alledaagse objecten – matrassen, afwasrekken, houten lepels, dozen rijst, beatbox, – die zorgen voor de kenmerkende sounds op Vinter // Sommer.

Dit najaar gaat Emil Landman, met de Britse singer songwriter Jono McCleery als support, op tournee langs diverse Nederlandse clubs. De voorverkoop voor deze concerten is per direct gestart via de websites van de poppodia.

  • 09.11 | Zonnehuis, Amsterdam
  • 15.11 | Muziekgieterij, Maastricht
  • 16.11 | Simplon, Groningen
  • 22.11 | Cul de Sac, Tilburg
  • 23.11 | Paard, Den Haag

Vinter // Sommer komt op 7 september uit en Maxazine mag enkele kaarten weggeven voor de pre-release op 6 september in het Zonnehuis in Amsterdam. Op deze avond zal Emil Landman wat nummers spelen, uitleg geven over hoe hij het album heeft opgenomen en wat demonstraties doen van de objecten en geluiden die hij heeft gebruikt tijdens de opnames. Je kunt op deze avond het nieuwe album al horen en het is mogelijk Emil vragen te stellen.  Like Maxazine en tag onder het bericht met wie je zou willen gaan, wie weet win jij een paar kaarten!*.

*Winnaars krijgen vanzelf bericht en worden vanwege de privacy regelgeving niet openbaar bekend gemaakt. Over de prijsvraag en winnaars kan niet worden gecorrespondeerd.

Deel: