Een nieuwe richting behoeft een nieuwe naam, zal Roberto Morbioli gedacht hebben. Hoewel, nieuw? In de VS gebruikt hij deze naam al langer. Uiteraard kennen we Morbioli als voorman van de Italiaanse bluesrockformatie Morblus. Ook is hij begeleider van diverse Amerikaanse bluesartiesten wanneer zij Europa bezoeken. Twee jaar geleden verscheen van hem en akoestisch album. Als Rob Mo heeft hij nu ‘From Scratch’ uitgebracht, waarbij hij wat meer de richting van de ‘echte’ blues opzoekt. (Wie weet wat echte blues is mag nu zijn vinger opsteken)

Op ‘From Scratch’ laat Morbioli zich begeleiden door bassist Stefano Dallaporta en drummer Nik Taccori. Daarbij horen we Paolo Legramandi (achtergrondzang), Tommy Schneller (saxofoon) en Gary Winters (trompet). Van de elf nummers zijn er tien door Morbioli geschreven, waarvan Carolin Wobben de teksten heeft bijgedragen. En dat heeft ze uitstekend gedaan. De nieuwe richting die Roberto hier heeft ingeslagen is duidelijk wat meer weg van de bluesrock, die hij met Morblus speelde. Hoewel de band er in de opener ‘Hey People’ nog steeds stevig aan trekt. De trend is over het algemeen meer naar de klassiekere blues, waarbij uitstapjes naar funk en soulblues niet worden gemeden. Ook humor wordt niet geschuwd, luister maar eens naar de lowdown blues ‘Me And My Old Car’. Gaat dit echt over een oude auto, of….? Mijn persoonlijke favorieten zijn het treurige ‘Crying Shame’, de shuffle ‘Black Cat Bone’, die de enige cover is, en de soulvolle instrumental ‘Joyful Joy’. Een uitstekende plaat. (8/10) (Phamosa Records)

Deel: