De Vlierden kermis heeft jaren bekend gestaan om het optreden dat de Achterhoekse band Normaal daar jaarlijks gaf, maar liefst 35 jaar lang. Eigenaar Leon probeert de naam hoog te houden van dit jaarlijkse event door andere grote band te boeken. Dit jaar is het De Dijk die de aftrap deed. De Amsterdamse band maakt Nederlandstalige popmuziek sinds de jaren ‘80. Elementen uit de soul, blues, rock en chanson worden tot een eigen geluid gecombineerd.

De avond begon met de support act van Björn van der Doelen die bijgestaan werd door Alex Akela. Björn zat op een klein podium in de foyer van de zaal. Dit was intiem maar tegelijkertijd ook wat onrustiger doordat de mensen die voor De Dijk kwamen daar binnen liepen. Björn sprak dan ook zijn respect uit voor diegene die toch probeerde te luisteren naar zijn liederen. Zoals we van het gewoon zijn van hem gaan deze over het leven, zijn leven vooral.

De Dijk, die vorig jaar nog met hun theatershow aan het rondtrekken waren waar het album ‘Groef’ voor geschreven was, kwamen nu op voor een volle zaal juichende fans. Huub van der Lubben verwelkomde het publiek, strak in het pak en met zijn bijna legendarische woorden “Fijn dat jullie er zijn”. Wie de Dijk kent weet dat de kernbezetting van De Dijk al ruim dertig jaar ongewijzigd is, en deze vertrouwde gezichten waren deze avond dan ook te zien op het podium.

Nummers als o.a. ‘Groothart’ en ‘Nergens goed voor’ passeerden de revue, bij ‘Ik Kan Het Niet Alleen’ en ‘Dansen Op De Vulkaan’ kon niemand zijn voeten stilhouden. Ook klonk het publiek voornamelijk bij de refreinen als een groot koor bij de grotere hits die De Dijk gehad hebben. Een optreden van De Dijk kan niet zonder de saxofoonsolo’s van Roland Brunt, deze knalden er deze avond ook weer uit. De temperatuur steeg in de zaal en Huub verdween dan ook enkele keren van het podium om zich telkens wat frisser te kleden. Als eerste ging de stropdas, daarna de blouse en tenslotte ook zijn colbert uit. Niet verwonderlijk omdat het ook buiten al enkele dagen bijna tropisch heet was geweest. Het publiek was niet kapot te krijgen en na de tweede toegift was het toch echt klaar, ondanks dat het “We want more” nog steeds te horen was.

Foto’s (c) Josanne van der Heijden / Maxazine

Deel: