Op 27 november 2011 is Fado toegevoegd aan de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid van UNESCO. Er zijn niet veel genres die dat kunnen zeggen. De fado beleven doe je in Portugal zelf, een intiem restaurant waar de Fado bijna mee wordt opgediend. Vaak laat het gehele personeel van zich liet horen als een van hen de Fado inzet. Vanuit de keuken, in de afwasruimte en de vooral uit Lissabon aanwezige gasten zingen voluit mee. Kippenvel en zo hoort het ook, oprechte emotie met stemmen die je hart raken!

Woensdagavond bleek dat de setting belangrijk was, maar niet het belangrijkste. Cristina Branco bracht de emotie naar het Theater aan de Parade in Den Bosch. De Bossche Parade was even het Alfama van ’s-Hertogenbosch.

De 45-jarige zangeres heeft haar oorsprong in de Jazz. Na haar kennismaking met de Fado is ze daar mee verder gegaan gedurende haar carriere. De jazz invloeden zijn in sommige van haar nummers toch nog steeds duidelijk aanwezig. Dat maakt dat zij de Fado brengt op zowel de traditionele wijze als in een modern jasje. Wellicht zullen mensen haar naam herkennen door haar samenwerking met BLØF. Op de Cd ‘Umoja’ is de samenwerking te horen op ‘Herinnering aan Later’.

De avond stond in het teken de laatste CD van Cristina, met de eenvoudige titel ‘Branco’. Branco, wat Portugees is voor de kleur wit, is kleurtechnisch een mengelmoes van alle kleuren, zoals de wereld is dus. Cristina bracht veel van haar laatste project maar ook wat ouder materiaal. Cristina die vertelde over haar werk en nam het publiek mee in haar muzikale verhalen. Verhalen uit het leven, verhalen vol emotie dat is de Fado.

Branco bracht in Den Bosch ook nummers al ‘Boatas’, over roddelende vrouwen, over daten in ‘Namora Comigo’ en meer. Kortom een perfectionistische versie van de Nederlandse smartlap. Maar zelfs met deze woorden doe je de Fado feitelijk te kort. De Nederlandse tour van Cristina is bijna voorbij, helaas. De zangeres is echter regelmatig op de Nederlandse podia te zien. Gelukkig, maar ook logisch, want Cristina Branco begon haar carriere in 1996 met een concert in Amsterdam. Nederland zit dus in de harten van de Fado-zangeres, en Branco zit in de harten van het Nederlandse publiek. En dat bleek in Den Bosch. Branco zette een concert neer wat beantwoord werd met een staande ovatie. Het was terecht.

Foto (c) Rob Verbrugge

Deel: