Bjørn Riis is medeoprichter van de prog band Airbag. Daarnaast bracht hij enkele soloalbums uit, en deze worden steevast zeer gewaardeerd. Vorig jaar bracht bij ‘Forever comes to an end’ uit, een full cd. Deze keer brengt hij een EP uit met de titel ‘Coming home’. Om zijn EP te promoten, treedt hij in de laatste week van februari op in Zoetermeer en in Helmond.

Als je de EP aan zet, twijfel je wellicht of je wel goed op play hebt gedrukt. Het album begint uiterst zacht met sferische geluiden en pianissimo muziek. Ondanks of misschien wel juist door deze zachte en voorzichtige opening, boeit het album direct. De muziek kruipt een beetje onder je huid. Wellicht verwacht je nog wat meer, maar ‘Daybreak’ is eigenlijk te vroeg afgelopen.

Bjørn Riis- Coming HomeDe tekst van de titeltrack heeft een paar cliché’s, toch komt ieder woord dat Bjørn zingt geloofwaardig over. De kalme muziek is goed verdeeld over de stereo. In de tweede helft krijgt ‘Coming home’ wat meer pit. Niet te veel, zodat de emotie en de aangename flow bewaard blijven. Het gitaarspel is meeslepend, en in complete harmonie met het geheel. Vlak voor het einde keert de rust weer volledig terug; Een super titeltrack.

Ook in ‘Drowning’ laat Bjørn zich vocaal van zijn gevoelige kant horen. Dit is een duet met Sichelle Aksum, en de stemmen kleuren fantastisch bij elkaar. Tempo en volume nemen toe, maar met dit rockende stukje blijft het evenwicht in tact. Het decrescendo is geweldig, de langzame en zacht gespeelde muziek sterft heel langzaam weg.

Er volgen nog twee tracks, zodat ‘Coming Home’ vijf tracks telt. Voor een EP is dat natuurlijk prima. Maar eigenlijk is deze EP te kort, want deze tracks zijn zo mooi! Less is more, als iemand dat volledig weet te benutten, dan is dat Bjørn Riis. Het is hem weer gelukt om een prachtig, ingetogen album af te leveren. (90/100) (Karisma Records)

Deel: