De in 1983 geboren Crystal Shawanda groeide op in het Wikwemikong reservaat op een eiland in Lake Huron, Canada. Zij behoort bij de oorspronkelijke bewoners van Canada en is onderdeel van de stam van de Ojibwe. Haar ouders hebben haar de countrymuziek bijgebracht, maar via haar broer leerde zij de blues kennen. In 2008 bracht Crystal haar debuutalbum ‘Dawn Of A New Day’ uit. Deze en haar volgende drie albums beweegt zij zich nog in het gebied van de countrymuziek. Met het onlangs verschenen ‘Voodoo Woman’, haar vijfde cd, is Crystal nu ook het pad van de blues ingeslagen.

Het album bestaat uit tien nummers, het merendeel ervan covers. Crystals stem doet denken aan een kruising tussen Janis Joplin, Big Mama Thornton en Koko Taylor. Vooral haar versies van ‘Wang Dang Doodle’, ‘Hound Dog’ en ‘And Chain’ laten ons aan deze drie bluesdames denken. Opvallend is dat iemand die uit de country komt kan brullen als een echte bluesdiva. Een toontje lager kan zij ook, zoals ze bewijst in ‘I’d Rather Go Blind’ en de prachtige ballad ‘Misty Blue’. Met eigen nummers als bijvoorbeeld ‘Cry Out For More’ laat Crystal horen dat zij meer kan dan alleen maar zingen. Een prima cd. (7/10)  (New Sun Records)

Deel: