In 2012 werd Jake Bugg bekend door zijn hit ‘Lightning Bolt’ dat te vinden is op zijn succesvolle debuutalbum. Later bracht hij nog twee albums uit. Voor zijn vierde en meest recente album ‘Hearts That Strain’ reisde hij af naar Nashville om daar samen te werken met Aretha Franklin, Dan Auerbach, Dionne Warwick en meer. Met zijn stem laat hij horen dat hij beïnvloed wordt door onder andere Bob Dylan en Oasis. Niet voor niets wordt hij ook wel ‘de jonge Bob Dylan’ genoemd. Deze avond gaf hij een optreden in Doornroosje in Nijmegen.

Het voorprogramma in dit vrijwel uitverkochte Doornroosje werd verzorgd door de Britse singer-songwriter Jade Bird, die pas een half jaar geleden haar debuut-EP uitbracht. Ze speelde mooie, rustige liedjes, afgewisseld met meer uptempo country/blues nummers. Haar geweldige stembeheersing was ook opvallend. Ze stond met veel plezier op het podium te lachen met het publiek, maar wanneer ze begon te zingen was het muisstil in de zaal en leefde ze zich helemaal in. Met veel applaus van het publiek verliet ze het podium om ruimte te maken voor Jake Bugg.

Zo relaxed als Jake Bugg heb je zelden een artiest het podium op zien lopen. Er stonden een stoeltje en een paar gitaren voor hem klaar. Hij ging zitten en begon gewoon lekker te spelen. De show werd afgetrapt met de titelsong van zijn nieuwste album ‘Hearts That Strain’.

Bij de eerste tonen van het nummer ‘Strange Creatures’ van zijn tweede album ‘Shangri-La’ klonken er meteen kreten van herkenning uit het publiek. Bugg vertelde dat hij dit nummer had geschreven voor de tv-serie ‘The Walking Dead’, maar dat het helaas nooit werd gebruikt. Vervolgens speelde hij ‘Slide’ waarmee een groot deel van het publiek meezong.

Tot hier aan toe werden er alleen maar rustige liedjes gespeeld, maar nu werd het tijd voor meer uptempo nummers, te beginnen met het heerlijke nummer ‘Trouble Town’ van zijn debuutalbum. ‘The Love We’re Hoping For’ van zijn derde album is volgens eigen zeggen Bugg’s favoriete nummer. Eén van de favorieten bij de fans was duidelijk ‘Broken’, één van de eerste nummers die hij schreef voor zijn eerste album. Hier werd meegezongen, net als bij het nummer ‘Two Fingers’. Het nummer ‘’Waiting’’ heeft hij samen met Noah Cyrus geschreven en gezongen. Natuurlijk werd deze avond in Nijmegen afgesloten met ‘Lightning Bolt’

Kortom was dit een concert zonder poespas. Gewoon op een stoeltje zitten, lekker zingen en gitaarspelen. Meer heeft Jake Bugg niet nodig.

Foto’s: © Kevin Knipping / Maxazine

Deel: