Iedere dag tipt Maxazine zijn lezers over wat er die dag te doen is op het gebied van muziek. Concerten, festivals of wellicht iets heel aparts. Dagelijks wordt er één concert of festival uitgelicht waar vreemd genoeg nog kaarten voor verkrijgbaar zijn. Voor de last minute beslisser, die vandaag nog een gezellige avond wil hebben! Vandaag tipt Maxazine: Matt Bianco in De Vorstin.

Concerttip zondag 21 januari: Matt Bianco in De Vorstin

Muziek is soms net als goede wijn of kaas, het wordt beter met de tijd. Dat geldt ook voor de legendarische Britse groep Matt Bianco. De band scoorde wereldwijd diverse hits met o.a. ‘Half A Minute’, ‘Get Out Of Your Lazy Bed’ en ‘Whose Side Are You On?’. Ter ere van hun vijftiende album ‘Gravity’, staat de band vanavond in Podium de Vorstin. Matt Bianco bewijst nog altijd even energiek te zijn als twintig jaar geleden met meer dan genoeg ‘gravity’ om hun fans van het eerste uur te verrassen, maar zeker ook een nieuwe groep liefhebbers aan te spreken die door het jazzvirus zijn besmet.

“Toen we de band begonnen, waren we fan van spionagefilms uit de zestiger jaren”, vertelt frontman Mark Reilly. “Dat was vooral vanwege de muziek die in deze films werd gebruikt, het zat vol latin en jazz. We besloten dus een eigen karakter te bedenken wat binnen dit genre paste: Matt Bianco.” Hoewel de band destijds al snel de hitlijsten beklom, kregen de muzikanten ook aardig wat kritiek voor hun kiezen. “Vooral van de jazzliefhebbers. Ze vonden dat we geen echte jazz maakten. Maar jazz was dan ook alleen maar een inspiratie voor ons, we hebben nooit geprobeerd mainstream jazz te maken. We combineerden jazz met een retro gevoel. Er ontstond een nieuw, interessant geluid wat zowel goed in het gehoor lag bij de oudere generatie, als bij de jongere.”

En dat lukt ze vandaag de dag nog steeds. Het nieuwe album ‘Gravity’ en de bijbehorende tour zijn daar het bewijs van. Voor dit album verzamelde zanger Mark Reilly een compleet nieuwe band om zich heen met onder andere saxofonist en fluitist Magnus Lindgren en een gedeelte van de band van Jamie Cullum. Samen zorgen zij voor het oude vertrouwde geluid, maar dan in een nieuw jasje.

Het doel van de nieuwe band is vooral het moderniseren van de bossa- en jazz roots van Matt Bianco. De muziek is echter nog steeds swingend en dansbaar, en opgebouwd rondom de stem van Reilly. “Het album is heel volwassen. In de jaren tachtig zijn we neergezet in een wereld vol popmuziek. Daar moesten we op inspelen. Nu, twintig jaar later, hebben we de muziek naar een veel hoger niveau getild. In principe maken we nog steeds dezelfde muziek, maar we zijn met de tijd meegegaan en klinken nu volwassen, meer ervaren. Dat past ook veel beter bij ons.”

Vanavond geniet je van hun nieuwste werk, maar er komen zeker ook een aantal klassiekers voorbij. Dus ‘Get out of your lazy bed’ en ‘Say yeh yeh’!

Meer info en tickets vind je hier.

Deel: