De oprichter van de Britse band The Moody Blues, Ray Thomas, is op 76-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn platenmaatschappij vandaag bekend gemaakt.

Ray Thomas was ook zanger en fluitist bij de band die klassiek en popmuziek met elkaar combineerde. De band werd in 1964 opgericht. Hiervoor vormde hij met bassist John Lodge de band El Riot and the Rebels, waarmee ze zelfs één keer het voorprogramma mochten doen voor The Beatles. Uiteindelijk begonnen ze onder de naam The Moody Blues en scoorden ze hits als ‘Go Now’ en ‘I Don’t Want to Go on Without You’. In deze periode vonden ook enkele bandwisselingen plaats.

In 1967 kwam de definitieve doorbraak met het album ‘Days of Future Passed’ met daarop de hits ‘Nights in White Satin’ en ‘Tuesday Afternoon’. Het album markeerde ook een omkeer in de muzikale richting van de band die meer psychedelisch werd. In de jaren ’60 en ’70 scoorden de band hits als ‘Voices in the Sky’, ‘Question’ en ‘I’m Just a Singer (In a Rock ‘n’ Roll Band)’.

Na het album ‘Seventh Sojourn’ uit 1972 en de bijbehorende tournee werd er een pauze voor onbepaalde tijd ingelast. In deze periode bracht Thomas zijn solo albums ‘From Mighty Oaks’ (1975) en ‘Hopes Wishes and Dreams’ (1976) uit. Uiteindelijk kwam de band in 1978 weer terug met het album ‘Octave’. Tot 2003 zou de band nog 7 albums uitbrengen. Het in 1999 verschenen album ‘Strange Times’ was het laatste album waaraan Thomas zijn medewerking verleende. In 2002 stapte hij uit de band vanwege gezondheidsklachten. Ray Thomas is uiteindelijk overleden aan prostaatkanker.

Deel: