Big Brother & The Holding Company, kort weg ‘Big Brother’ is al ruim 50 jaar lang actief. Het legendarische Monterey Pop Festival in 1967 werd de doorbraak voor deze band met aan het roer Janis Joplin. Ze verliet de band het jaar erop. Er werd een nieuwe zangeres gevonden en een paar jaar later viel het doek voor ‘Big Brother’. Zoals wel vaker, kwam een decennium later een nieuwe start. Nog steeds draaien enkele originele bandleden mee: Peter Albin (bas) Dave Getz (drum) en Tom Finch (gitaar). Deze toppers worden vocaal bijgestaan door de nieuwe leadzangeres Eileen Humphreys. Toetseniste en violiste Kate Russo maakt de line-up voor dit album compleet. Samen houden ze de muziek van Janis levend. Ze treden nog steeds live op en brengen live-cd’s uit.’ Live in the Lowlands’ is de jongste telg. De cd ‘Live in theLowlands’ is opgenomen in De Bosuil in Weert.

‘Combination of the two’ heeft een lekkere, pittige start. Het geluid van dit live concert niet perfect, er zit een klein dof laagje over het geluid. Maar het is wel duidelijk dat Eileen een dijk van een stem heeft, waar af en toe een licht rauw randje op zit. Live is zo’n strot indrukwekkend. Nu komt dit iets minder goed tot zijn recht. Maar het past wel binnen de sfeer van de muziek. De veranderingen in muziek en zang worden door de fans gewaardeerd, en terecht. ‘Call on me’ heeft wisselingen tussen zwoele zang en immense power. Natuurlijk sluit de muziek hierop aan. Ook de lange instrumentale stukken zijn om je vingers bij af te likken. Deze gave live versie duurt iets meer dan 7 minuten.

Op deze manier worden alle nummers zeer goed gespeeld en gezongen. De ene keer komt het orgel naar voren. Een andere keer voert gitaarspel de boventoon. Ook de ritmesectie mag zeker niet vergeten worden! Er zijn volop veranderingen tussen laid-back en uptempo. Diverse nummers zijn (mede) door Janis Joplin zelf nog geschreven. Nog een pluspunt van Big Brother: alle bandleden leveren een vocale bijdrage en de stemmen kleuren perfect bij elkaar.

Na het rustige ‘It’s cool’ heeft ‘Women is losers’ meer tempo. Dit is één van de nummers die door Janis is geschreven. Ook hier valt de samenzang positief op. Het lekkere basloopje vormt een heerlijk combi met de toetsen. Bovendien zit hier ook nog een drumsolo in. Kortom ook dit is een fantastisch nummer. Het eerste stuk van ‘Ball & chain’ bevat ruig gitaarspel. De eerste zinnen worden vrij zwoel gezongen. De power volgt even later met een echte een powerstrot! De emotie komt duidelijk naar voren. Van één brok power naar klein gezongen. In dit klein gezongen en gespeelde stuk is het geluid goed en bezorgt kippenvel. Tijdens de solozang komt er nog een laagje klippenvel bij.

Het is altijd fijn als de toegift ook op de live-cd te horen is. Dat is nu gelukkig ook het geval. ‘Piece of my heart’ is de gave toegift. (8,5/10) (Blues Company)

Deel: