Kasabian is typisch zo’n band die in Nederland een gematigde populariteit heeft, en bij concerten voornamelijk Britse fans aantrekt. Zo ook afgelopen donderdag waar het plein voor Afas Live meer weg had van een gemiddelde strandtent in Benidorm. De Britse band doet vrijwel jaarlijks onze hoofdstad aan, en zelfs met een zeer matig nieuw album ‘For Crying Out Loud’ was het concert weer zo goed als uitverkocht.

Kasabian

Waar de band van origine uit vier leden bestaat, heeft de band zich voor de tour versterkt met een grote groep muzikanten. Zanger Tom Meighan en multi-instrumentalist Sergio Pizzorno zijn nog steeds de twee hoofdrolspelers en door hun drukke voorkomen lijkt de rest volkomen onzichtbaar te zijn. Opvallend is ook dat de zaal ervaring heeft met het concert van Kasabian, de extra bar is namelijk een geniale oplossing. De aanwezige Britse fans (zeker 60% van de zaal) laten zich het hele concert luidkeels horen. Zelfs de slappe uitvoeringen van Ill Ray (The King) en ‘You’re In Love With A Psychoworden prima te verteren door de achtergrondzang van de stomdronken fans.

Bierdouche

Het hele optreden wordt zelfs bijna een freakshow door deze zelfde fans. De scheiding tussen de Nederlandse en de Britse fans is duidelijk zichtbaar doordat de vaderlandse aanwezigen zich voornamelijk staan te vergapen aan het gedrag van de eilandbewoners. Het hoogtepunt van de enorme bierdouche komt bij ‘Club Foot’. De opener van het debuutalbum is nog steeds, na 13 jaar, het absolute favoriete meebrul-nummer van de 5000 (voornamelijk) mannelijke fans. Zelfs het personeel van de Amsterdamse popzaal staat met verbazing te kijken hoe minimaal 500 liter bier door de lucht wordt geslingerd.

Toekomst

Als je als nuchtere bezoeker op de tribune het concert zou moeten omschrijven, was de conclusie dat het publiek de winnaar was van het optreden. Misschien was het publiek zelfs wel de redder van het concert. De oudere songs maakten het optreden noemenswaardig, want het nieuwe popgeluid van Kasabian heeft een zeer korte houdbaarheidsdatum. Hopelijk putten de mannen uit Leicester hoop en inspiratie uit de huidige tour en gaan ze volgend jaar weer gewoon lekkere gitaarmuziek componeren. Met het nieuwe geluid gaan de mannen namelijk hooguit een Paradiso vullen in de toekomst. De bevestiging van deze conclusie geeft Kasabian uiteindelijk zelf. De afsluiters van het concert komen van het album ‘West Ryder Pauper Lunatic Asylum’ (2009). Waarschijnlijk is de Afas nog nooit in haar 16-jarige bestaan op een manier afgesloten als tijdens ‘Vlad The Impaler’ en ‘Fire’.

Waar een dag eerder de fans van Harry Styles  een record hebben gebroken met de wachttijden voor het concert, hebben de fans van Kasabian zonder twijfel de meeste halve liters bier en decibellen gecreëerd. Zeker niet het beste concert, maar ook in de toekomst zijn we er zeker bij!

Foto’s: Armelle van Helden

Deel: