Het duurt officieel nog twee weken tot het 11 november is, maar in 013 werd zondagavond alvast een voorproefje genomen op het feest van het Zuiden. Niet met pure carnavalsmuziek, maar zeker met een sfeer die het carnavalsfeest zeker niet zou misstaan. Met twee ska-bands uit de Two Tone hoogtijdagen uit Engeland vierde 013 een feest dat de 11e van de 11e bij voorbaat al doet verstommen.

The Selecter trapte al vroeg op de avond af. Vrij anoniem betrad de band het podium van de kleine zaal in Tilburg, om aan te vangen met ‘The Avengers Theme’. De cover van the Laurie Johnson Orchestra zorgde direct voor een kolkende zaal waar een groot deel van het publiek rechtstreeks uit de Britse film ‘Hooligans’ leek te komen. Ook ‘Three Minute Hero’ en vooral ‘Frontline
Frontline’ lieten geen moment rust voor de 7 man tellende band, noch het van heinde en verre toegestroomde publiek.

Alvorens ‘Missing Words’ in te zetten, richt frontvrouw Pauline Black zich (niet voor de eerste keer) tot de volle zaal om duidelijk te maken dat er meer is dan alleen het debuutalbum ‘Missing Words’. Dat was inmiddels ook al duidelijk en werd ook zeker gewaardeerd. Het duurde echter tot bijna twee derde van het optreden, bij ‘On my radio’ en ‘Too much pressure’, dat er zich vooraan een pit vormde. Echter wel een die tot het eind van het optreden van The Selecter stand hield.

Dat The Beat daarna als hoofdact leek op te treden, was voor velen een verrassing. De twee bands hadden op tournee echter afgesproken om en om als hoofdprogramma op te treden en in Tilburg stonden de bands op deze manier on stage. Goed, effectief gezien maakte het niet uit, want de beider setlists waren even lang. Twee ‘headliners’ van beiden een dik uur voor de prijs van één. Nadeel was wel dat de mannen een publiek hadden dat wat minder groot was. Ondanks dat na de change over een grotendeels ander deel van het publiek vooraan stond, gaf een ander deel in de pauze de pijp aan Maarten en vertrok alvast.

Het publiek dat eerder vertrok kwam dan wellicht overduidelijk voor The Selecter, toch misten ze een show die gevarieerder was dan het deel voor de pauze. The Beat, vooral bekend van ‘Mirror In The Bathroom’ en ‘Too Nice To Talk To’ (die dan ook vol overgave door het publiek werden meegezongen), heeft zelf nooit de faam gehaald die The Slecter wel haalde. Goed, The Selecter wordt dan wel vooral (onterecht!) gezien als one hit wonder, The Beat was en is een stuk gevarieerder. Ska werd vermengd met reggae, pop, soul en punk en ze durfden net als hun tourgenoten met regelmaat een covertje door de set te gooien. Ranking Roger en Ranking Junior wisselden elkaar in rap tempo af en zorgden voor een groot feest in de kleine zaal van 013.

The BeatThe Selecter zorgde voor een feestje in 013, waarbij het wellicht voor een enkeling na een uur te eentonig zou zijn geworden. Vandaar goed dat de band werd afgewisseld met The Beat. Dat die laatste minder hitpotentieel hebben gehad, maakte voor het grootste deel van het publiek niet uit. The Beat trok de avond muzikaal naar een hoger punt, waardoor het aanwezige publiek zich 2 weken voor de carnavalsperiode echt van start gaat, alvast kon inleven in het feestgedruis.

The Beat

Deel: