Buiten hing een grijze lucht. Binnen trok het IJslandse post-rock trio Sigur Rós de dreigende herfstsfeer door met hun show in AFAS live.

De eerste helft van het concert was een mix van oud en nieuw materiaal. De band opende met het nummer ‘Á’, dat nog niet op een schijf of stream verschenen is. De nieuwe nummers speelt de band al langer en gaan al wel rond op het internet. Tussen de nummers door was het applaus beschaafd. Zelfs wanneer de band een favoriet inzette, was het geluid dat het publiek maakte niet heel hard. Maar in de kreet van herkenning klonk wel een oprechtheid. Tijdens de bekende stukken gaan er verspreid door de zaal een aantal telefoons omhoog. Vergeleken bij andere concerten mag het eigenlijk geen naam hebben.

Het was al snel te zien dat de band al langer met deze show tourt. Alles sluit naadloos op elkaar aan. Ook wisten de band en crew alle mogelijkheden van het licht te benutten. Van lange verticale lichtstralen tot een subtiel ‘noorderlicht’ boven het podium.

De band wist het publiek het gehele eerste uur te boeien. De korte pauze tussen de sets kwam voor sommigen wel als geroepen. Een slimme zet van de band, want de klanktapijten die zij uitrollen kunnen eentonig aanvoelen.

Na de pauze volgde een set van zeven nummers. Hiervan kwam het grootste deel uit de recente geschiedenis van de band. Met een uitzondering voor ‘Ný Batterí’ en ‘Popplagið’, die beiden uit de vorige eeuw stammen. Omdat dit deel van de show voor een groot deel uit favorieten van het publiek bestond, gingen de telefoons wat vaker omhoog. Daarnaast leek er meer vaart in dit deel van de show te zitten en werd het applaus harder naarmate de show vorderde.

Het optreden bereikte het hoogtepunt tijdens afsluiter Popplagið. Vooral in de laatste maten van het nummer leek de band net even harder te gaan en de beelden op de schermen waren nog vervreemdender dan tijdens de voorgaande stukken. Dit schouwspel eindigde in een staande ovatie voor de band, die meerdere malen terugkwam voor een buiging. En daarna verdween iedereen weer in het echte herfstweer dat buiten gaande was.

Deel: