Wie nog niet eerder van Clouseau heeft gehoord, zal hoogstwaarschijnlijk niet in Nederland of België geboren zijn. De band is in de dertig jaar van hun bestaan uitgegroeid tot de top 3 van de bekendste Nederlandstalige artiesten aller tijden. In een carrière van 30 jaar had de band een kleine 30 hits, waarvan vrijwel iedereen ‘Anne’, ‘Daar gaat ze’ en ‘Passie’ kan meezingen.

De cd-box ‘Clouseau30‘, met 4 cd’s en een DVD, bestrijkt die dertigjarige carrière van voor naar achter. Vrijwel chronologisch, van ‘Brandweer’ uit 1987, tot en met ‘Tijd om te leven’, van het vorig jaar verschenen album ‘Clouseau danst’. Vrijwel chronologisch, want de logica om ‘Wil niet dat je weggaat’ uit 1990 in de live uitvoering tussen ‘Altijd meer en meer’ en ‘Ik geef me over’ te proppen, ontgaat even. Maar soit, een kniesoor die daar lang over blijft nadenken.

Clouseau Clouseau30‘Clouseau30’ bevat naast vrijwel alle singles een enorme berg live-uitvoeringen, van hits als ‘Louise’ en het gevoelige ‘Domino’ (beiden live uit ‘Clouseau zingt 2002’) tot aan een B-kantje als ‘Ik kan zonder jou’ en zelfs een oude demo (‘Kristal’), het staat er allemaal op. De beste albumtracks (als ‘Cara Lucia’, ‘Afscheid van een vriend’ en ‘Sventibold’), alsmede een enkele single track die nooit op een album is verschenen (‘Mary-Lou’, ‘Geef het op’, ‘Gek op jou’ en ‘Wat een leven’) maken het geheel af. Ja echt alles staat er op, zelfs de grootste (enige?) flop van de Vlamingen: nummers van de Engelstalige ‘In Every Small Town’, waarmee de gebroeders Wauters begin jaren ’90 trachtten door te breken in Engeland.

‘Clouseau30′ had echter niet af kunnen zijn als het niet ook een DVD zou bevatten met een compilatie van Clouseau’s concerten van het huidige millennium. Niet alleen de hits, maar gewoon de beste uitvoeringen van de vele singles van de band. Al met al is er weinig op aan te merken op de box. Niet simpel is er gekozen voor een mix van studioversies en liveversies, bekend, afgewisseld met minder bekende nummers. Niet louter de publiekslievelingen, en dat streelt Clouseau in deze mooie verzamelbox, die een goede start is voor iemand die nog niets van Clouseau in zijn of haar collectie heeft. Maar ook de gevorderde Clouseau-fan zal met deze box nog veel nieuws ontdekken. Een meesterwerkje als het gaat om verzamelboxen! (8/10) (Warner Music)

Deel: