Het derde album van Imagine Dragons moest ‘een evolutie’ voor de band worden, aldus leadzanger Dan Reynolds tijdens een interview met het Amerikaanse ABC Radio. “Maar wat voor soort evolutie kan ik nog niet zeggen”. Nu het album uit is, blijkt het een minimale evolutie te zijn: de band is vooral doorgegaan op de bekende weg.

Al bij openingstrack ‘I Don’t Know Why’ valt op dat Imagine Dragons veel meer elektronische invloeden in ‘Evolve’ heeft verwerkt dan in hun eerdere werk. Bij sommige nummers, zoals het krachtige ‘Rise Up’ en ‘Start Over’ (dat qua ritme en melodie onwillekeurig doet denken aan ‘Africa’ van Toto) pakt dat goed uit. De sterke ritmes en galmeffecten dragen daadwerkelijk bij aan de nummers, maar bij andere tracks wordt het gebruik van elektronische toepassingen juist erg overdreven. Zoveel zelfs, dat het afleidt van de muzikale kwaliteiten van de band.

‘Thunder’ is wat dat betreft het beste voorbeeld. Het refrein van het negende nummer op ‘Evolve’ bestaat vooral uit een elektronisch vervormde stem die herhaaldelijk het woord “thunder” uitspreekt (verrassing), iets wat al snel op de zenuwen gaat werken. Sowieso moeten de meeste tracks op het album het niet van hun liedteksten hebben: de meeste vallen snel in herhaling en vertellen slechts oppervlakkig over een onderwerp. ‘Yesterday’ gaat bijvoorbeeld over terugkijken op het verleden en leven zonder “a single regret”. Een positieve levensboodschap, maar eentje die we al jaren geleden hebben gehoord in het simpelere, maar aanstekelijkere ‘On Top Of The World’, afkomstig van Imagine Dragons’ eerste album ‘Night Visions’.

Dat is dan ook de grote tekortkoming van ‘Evolve’: Imagine Dragons begeeft zich nauwelijks op nieuw terrein. De nummers zitten muzikaal goed in elkaar, maar geven nooit de indruk dat ze fundamenteel verschillen ten opzichte van het eerdere werk van de band. De nummers zijn allemaal geschreven in de stijl die we inmiddels van Imagine Dragons gewend zijn, maar maken geen van allen zo’n grote impact als bijvoorbeeld de hits ‘Radioactive’ en ‘Demons’. Dat zijn nummers die aanvoelen alsof ze daadwerkelijk een verhaal vertellen, iets wat bij de nummers op ‘Evolve’ niet het geval is. Al met al laten de nummers op het nieuwste album van Imagine Dragons geen blijvende indruk achter. Uitzondering is wellicht het stevige, ietwat onheilspellende ‘Believer’, dat wellicht al bekend is bij filmliefhebbers als het nummer in de trailer voor Murder on the Orient Express.

Kwalitatief is ‘Evolve’ zeker geen slechte plaat en voor die-hard fans van de band dan ook absoluut geen miskoop, maar vernieuwend is het allerminst. De naam van het album voelt dan ook nogal misplaatst aan. (5/10)(Interscope en KIDinaKORNER)

Deel: