De eerste dag van Jazz in Duketown (Den Bosch) was er een waar de artiesten in elk geval het vuur hadden en graag wilde delen. Helaas sloeg dat niet helemaal aan bij het publiek, dat misschien nog even moest opwarmen voordat het vuur zou overslaan.

De Jazz Academy had de eer om het 4-daagse festival op de parade te openen. Het grote ensemble had veel familie en vrienden meegebracht want het plein stond bij hun optreden al lekker vol. De reis langs verschillende jazznummers was aangenaam en klonk prima.

Op de markt werd de opening verricht door Antoon Goudsmit en Trio Peter Beets, die na een langdradige aankondiging eindelijk hun instrumenten konden laten spreken. Met zo’n groep muzikanten was dat natuurlijk in goede handen. Het voelde een beetje raar aan dat ze allemaal stoelen voor het podium hadden opgesteld, al leek het daardoor wel wat voller op de markt. Ze speelden vele nummers van de legendarisch jazzgitarist: Wes Montgomery. Het collectief dat op het podium stond vulde elkaar geweldig mooi aan waardoor alles goed in balans bleef.

Op een andere plek in de stad, Café de Palm was het opvallend druk, het publiek stond zelfs op de straat, dat was natuurlijk ook niet zomaar…… De Nederlandse saxofoonlegende Hans Dulfer zou daar optreden. Na eerst gezellig wat gebabbeld te hebben met enkele bargasten betrad Dulfer het “podium”. Dat was het open raam naar buiten, waardoor er meer plek was en iedereen die op de stoep stond het goed kon horen, nadat het volume goed was afgesteld tenminste. Grappig om op deze manier dit concert mee te mogen maken.

Op de Parade stond de volgende artiest letterlijk en figuurlijk backstage al te trappelen om op te mogen. Begrijpelijk als je wist dat het Michelle David was die met al haar energie het publiek wilde bespelen. Deze keer was wel erg speciaal met uitzicht op de Sint Jan was het een prachtig decor om te schijnen. Helaas was het publiek nog niet in dezelfde energie wave als David. Ze moedigde het publiek in haar beste Nederlands aan om mee te swingen: “Doe mee en neem je buurman ook mee”. De noten kwamen recht uit haar hart en schalden over het publiek dat soms als omvergeblazen over kwam. ‘Praise the lord’ dat we dit soort stemmen hier mogen horen.

Inmiddels waren de stoelen weg bij het podium op de markt en kon er losgegaan worden bij Bruut, die aangaven dat ze vandaag al op een hele speciale plek hadden gespeeld en dat het lastig zou worden om die ervaring te overtreffen. Ze hadden namelijk gespeeld op een ronddraaiend podium in een stripclub. De kwaliteit van de artiesten was ook op dit podium erg hoog, de heren klonken Bruut! Wat wil je ook met een lekker hammond-orgel, saxofoon, contrabas en groovy drums.

De basis is gelegd voor een mooi lang jazzweekend in Den Bosch, hoge kwaliteitsmuziek en jazz in al haar vormen komt aan bod. Als je nog geen plannen hebt, ga dan zeker eens op bezoek in Duketown de komende dagen.

Foto’s (c) Hans Kreutzer

Deel: