Een van de zwoelste vrouwenstemmen uit de jaren 80 komt naar Nederland. Met een stem als een latte macchiato met een extra shot espresso. Daarmee maakte de toen 19-jarige Britse singer-songwriter Tanita Tikaram dertig jaar geleden een diepe indruk op haar debuutalbum ‘Ancient Heart’. Wie ooit haar melancholieke ‘Twist In My Sobriety’ hoorde, heeft die stem ongetwijfeld nooit meer vergeten. Anno 2017 klinkt Tanita Tikaram nog altijd even herkenbaar. Op haar meest recente album ‘Closer To The People’ (2016) brengt ze een heerlijk soul-, jazz- en bluesgeluid. Een herontdekking waard!

Tanita Tikaram valt op door enerzijds haar prachtige hese stem en anderzijds door haar mooie zuiderse looks, die ze te danken heeft aan haar Maleisische moeder en haar vader die afkomstig is van Fiji. Na het succes van ‘Ancient Heart’ met ‘Twist In My Sobriety’, ‘Cathedral Song’ en ‘Good Tradition’ werd het regelmaat stil rond de zangeres, maar Tikaram stopte nooit met zingen. Na ‘Ancient Heart’ bracht ze nog zes albums uit. Geen enkel album evenaarde het succes van haar eerste plaat en na de release van haar zevende album in 2005 bleef het opnieuw lang stil. Tot ze in september 2012 verraste met haar achtste album ‘Can’t Go Back’, een karaktervolle Tikaram plaat, waarmee ze weer volop ging optreden; alleen in kleinere zalen waar haar songs tot hun recht zouden komen.

Die optredens vormden de belangrijkste inspiratie voor haar meest recente album ‘Closer To The People’ (2016). Meer dan haar vorige platen heeft deze een jazzy soul- en bluesgeluid. Dat is vooral te danken aan Tikarams bandleden Martin Winning, Bobby Irwin en Matt Radford. Zij begeleidden in het verleden ook artiesten als Van Morrison en singer-songwriter John Martyn. Die verandering van geluid past ook uitstekend bij de ontwikkeling van Tikarams stem, die door de jaren heen alleen maar aan diepte heeft gewonnen.

Tanita Tikaram komt in oktober voor drie concerten naar Nederland. Op 7 oktober staat de zageres in Muziekgebouw Eindhoven, 9 oktober in t Zonnehuis in Amsterdam en op 11 oktober in Parkstad Limburg Theaters in Heerlen.

Deel: