De EMS, Buchla en Moog synthesizers kwamen vrijdagavond 7 april in deze volgorde aan bod in de Willem Twee Concertzaal tijdens het FAQ Festival 2017. Peter Zinovieff, Suzanne Ciani en Matthew Bourne lieten horen wat deze drie toonaangevende merken uit de beginperiode van de synthesizer zoal vermogen.

Deze vrijdagavond mag daarom met recht een elektronische reis in en door het verleden van deze drie historisch belangrijke synthesizers genoemd worden.

Peter Zinovieff – EMS

De Britse componist Peter Zinovieff (1933), mede-uitvinder van de EMS synthesizer, werd begeleid door celliste Lucy Railton. EMS staat voor Electronic Music Studios, het synthesizer bedrijf dat mede door Peter Zinovieff is opgericht. De eerste synthesizer commerciƫle synthesizer was de EMS VSC-3 uit 1969.

Zinovieff werd begeleid door Lucy Railton op de cello. Maar hoe ingenieus hun stuk ook moge zijn, toch kon niet worden verhuld dat hier iets werd uitgevoerd dat uit een andere tijd stamt. Daarnaast was het erg academisch en zeer cerebraal. Heel wat anders dan wat de twee volgende musici te bieden hadden.

Suzanne Ciani – Buchla

De Amerikaanse Suzanne Ciani maakt gebruikt van de Buchla synthesizer, ontwikkeld door Don Buchla die vorig jaar op 79-jarige leeftijd is overleden.

Suzanne Ciani is zeker een pionier te noemen in de elektronische muziek. Met de futuristische knoppen en pluggen van de Buchla exploreerde ze veertig jaar geleden de live elektronica die vandaag de dag alomtegenwoordig is. Ciani maakte bij haar uitvoering in de Concertzaal ook gebruik van een iPad en iPhone.

Ciani speelde met haar rug naar haar publiek toe, maar door het gebruik van een camera en beamer kon je zien hoe zij aan de switches de Buchla draaide en plugs vast of los maakte. Ritme en versnelde pulsen kenmerkten het stuk dat zij speelde. Haar werk klonk hip en eigentijds.

Matthew Bourne – Moog

Matthew Bourne hield een dynamisch betoog over de Memorymoog alvorens achter het toetsenbord van de synthesizer te kruipen. Hier stond een echte performer die het contact met zijn publiek niet schuwt tijdens het spelen. Hij laat dat toe en anticipeert daarop wat tot enige hilariteit leidde bij het publiek.

De Memorymoog is een polyfone elektronische muziek synthesizer vervaardigd door Moog Music tussen 1981-85. Matthew Bourne dook diep in de wereld van de polyfonische synthesizer en bracht in 2016 zijn tweede solo studio album Moogmemory uit.

Soms waren de nummers ambient met een sprankje lounge. Bourne haalde echter alles uit de Memorymoog wat hij maar kon verzinnen. De elektronische reis door het synthesizer verleden werd door Bourne knap omgebogen naar de muziek van nu.

Opkomst FAQ festival

De opkomst van het FAQ festival was goed, in ieder geval beter als de voorafgaande jaren. Om het festival voor de toekomst te borgen wordt gezocht in schaal- en aanbodvergroting.

Deel: