Singer-songwriter Edo Donkers zal maandag 20 februari zijn nieuwe album ‘Fortress’ presenteren in het Betty Asfalt Complex te Amsterdam.

’Zonder muziek zou ik misschien wel bestaan, maar was ik geen mens geweest dat ik had willen leren kennen’. Woorden van Edo Donkers tijdens zijn succesvolle crowdfunding-campagne voor zijn nieuwe album ‘Fortress’. Het album bevat 12 eigen songs en slaat na Edo’s twee vorige albums nieuwe stylistische wegen in. Met forse knipogen naar Americana meanderen in de songs ook Beatles invloeden en het betere protestlied en folk uit de jaren ‘60. Helemaal in de tijdsgeest verhalen de teksten over de zorg om ons milieu, de roekeloze tijdsgeest en hoop.

Voor dit album werd ‘het neusje van de zalm’ van Nederlandse studiomuzikanten aangetrokken: onder meer Bart Wijtman (bas) Roel Spanjers (toetsen) en Erik Spanjers (drums en percussie, tevens producer en mix) en Eric van Dijsseldonk (gitaar).

Naast over wat muziek voor hem betekent, zingt Edo over onmacht en woede waarom de zwakkeren altijd de klappen krijgen (‘I’ll Drink To That’), waarom we als willoze zombies in beeldschermpjes verdwijnen (‘Lonely Out There’) maar bijvoorbeeld ook over de ruimtereis van André Kuipers (‘Face Of The Earth’). In die song geeft hij zijn ‘tweede professie naast de muziek’ als milieukundige vrij baan. ‘Wat kan Kuipers’ ons leren over de kwetsbaarheid van onze planeet, na maandenlang cirkelen in de ruimte?’ In ‘Back To The Muse’ drijft Edo de spot met zichzelf, en gunt zich een scherpe blik op zichzelf en om zich heen. ‘Mensen kennen mij als een spraakwaterval, maar in dat lied leg ik mezelf zingend het zwijgen op. Terug naar de muze, naar de schrijftafel.

Laten we ons keren tot de gezongen woorden van de groten van onze tijd: Every Leonard, Every Bob Every Bruce, Show Us How To Get Back To The Muse’.

‘Fortress’ is een hoogstpersoonlijk album geworden, waarbij de luisteraar diep in Edo’s ziel word getrokken. Juist in dat persoonlijke zoekt hij het universele, met een stevige afdruk van de tijdsgeest. ‘Fortress’ bevat 11 eigen songs. Het is al duidelijk dat na de release dit het album een tour in hetzelfde thema zal gaan plaatsvinden en ook een boek, een (theater)tour staan op stapel. Hierin zullen levensbepalende songs van bekende en minder bekende inspirators en songwriters in het spotlicht komen te staan.

Deel: