Afgelopen week presenteerde Armin van Buuren de achthonderdste aflevering van zijn radioshow ‘A State Of Trance’. Het al bijna zestien jaar lopende programma wordt wekelijks wereldwijd uitgezonden. Van Buuren is vijf keer verkozen tot beste dj van de wereld en bereikte alles wat er te bereiken valt in zijn vak maar stopte nooit met ‘A State Of Trance’: “Ik zie het als de spil van alles wat ik doe en haal er veel inspiratie voor mijn eigen muziek uit.”

Als de eerste aflevering van ‘A State Of Trance’ op 4 maart 2001 wordt uitgezonden op ID&T Radio, begint de dan 24-jarige Armin van Buuren net naam te maken als trance-dj. Hij pakte de kans om een radioprogramma te maken destijds met beide handen aan: “Het was een droom die ik al heel lang had”, vertelt hij nu. “Toen ik verliefd werd op dance muziek, was ik nog te jong om naar clubs te gaan. Ik probeerde het wel maar bij de Roxy en de It in Amsterdam lieten ze me niet binnen. Daardoor moest ik mijn kick halen uit vroege Nederlandse dance-programma’s als ‘For Those Who Like To Groove’, ‘Rave Radio’ en ‘Kapruul De Luxe’. Toen zei ik al: als ik ooit de kans krijg, wil ik mijn eigen radioshow.”

Communiceren met fans

In 2001 is het zover. Van Buuren: “Robin Albers – alias Jaydee – vroeg me voor een tranceprogramma op de donderdagavond. Ik ben er nooit mee gestopt, alles wat ik doe heeft wel een relatie met de radioshow. Ik vertel er over mijn nieuwe producties en optredens maar ook over persoonlijke dingen als de geboorte van mijn kind. Het is bedoeld om te communiceren met mijn fans. Wekelijks hoor je de nieuwste trance en progressive tracks en luisteraars kunnen daarover hun oordeel geven. We doen jaarlijks de ‘State Of Trance megamix’, de top 1000 en hebben regelmatig exclusieve premières. Ik probeer gewoon interessante radio te maken waar ik zelf graag naar luister.”

Inspiratie

Van Buuren luistert ook veelvuldig naar programma’s van collega-dj’s, bekent hij. “Ik probeer er zoveel mogelijk mee te pakken, want je kunt er altijd iets van leren. Ook van de hele jonge gasten. Mensen vragen me vaak waar ik de inspiratie voor mijn eigen muziek vandaan haal. Nou, dat is meestal mijn radioprogramma! Ik hoor zoveel goeie dingen van andere producers voorbij komen, soms zet het mij aan om zelf ook een track in een bepaalde stijl te maken.”

Om de achthonderdste aflevering te vieren is op zaterdag 18 februari het State Of Trance festival in de Jaarbeurs in Utrecht.

Deel: