Frontm3n is een intieme samenwerking tussen drie gitaristen / zangers die doorgaans frontman zijn van grote internationale bands. Vanaf de begin jaren 90 toerden de leden van Cliff Richard’s band de wereld over. Dit was slechts het begin van hun verdere individuele carrières. Nadat Peter Howarth (The Hollies), Mick Wilson (10cc) en Pete Lincoln (Sailor en later The Sweet) in de jaren ’90 bij hun huidige bands terecht kwamen begon een nieuw hoofdstuk en tot op heden toeren ze nog steeds met hun respectievelijke bands over alle continenten, waarbij ze nog altijd het publiek van jong tot oud weten te vermaken.

Uit het oog bleek echter niet uit het hart. Bijna 25 jaar na hun ontmoeting bundelen ze de krachten in Frontm3n, an acoustic evening. Hun muzikale ervaring, vakmanschap en bovenal vriendschap komt tot uiting tijdens hun optreden in een klein Duitse poptempel, de Kulturfabrik. Hier in Krefeld vond (een van de) allereerste concerten plaats van deze grote drie als collectief, toen nog voor slechts een man of 20. Nu was de zaal behoorlijk goed gevuld met 200 muziekliefhebbers, waarvan een enkeling speciaal uit Engeland was overgevlogen voor dit concert.

Het publiek werd getrakteerd op hits van de The Sweet, The Hollies en 10cc, maar dan in een eigen akoestische versie. Uiteraard wordt Sir Cliff Richard niet vergeten en komt ‘Sandy’ van Springsteen voorbij. Fans konden onder andere genieten van een bijzondere bewerking van ‘Love Is Like Oxygen’, maar natuurlijk ook van ‘Fox On The Run’ en ‘Ballroom Blitz’ van The Sweet. Voor fans van 10cc stond bijvoorbeeld ‘I’m Not In Love’ op de speellijst en werd het concert sfeervol afgesloten met ‘Dreadlock Holiday’. Uit het repertoire van The Hollies was ruimte voor ‘The Air That I Breathe’ en ‘He Ain’t Heavy, He’s My Brother’. Ook het nummer ‘Glass of Champagne’ van de band Sailor (Pete Lincoln) kon rekenen op een groot applaus.

Daar waar doorgaans 1+1+1=3 geldt, werkt de formule Frontm3n als 1+1+1 = 1. De unieke samenwerking was verbluffend. Elk bandlid heeft zijn eigen muzikale reis gemaakt en is gewend aan spelen voor vele duizenden mensen. Des te meer versteld stond een groot deel van het publiek van de kwaliteit van deze zangers en muzikanten. Niet alleen blijken ze instaat om zich staande te houden zonder muzikale steun van een grote band, maar weten ook hun functie en min of meer bij behoorde ego (niet negatief bedoeld) als frontman naast zich neer te leggen. Het is de magie en kracht van 3 stemmen, 3 gitaren en verder niets. Ze spelen nummers die iedereen kent en weten deze nummers tijdens het unplugged concert bijna tot kunst te verheffen. Soms alleen en dan weer met z’n drieën. Voor de pauze was er nog een klein momentje ingebouwd voor ieders solo project / CD’s, maar verder stond de avond bol van de nostalgische nummers van toen. Een avond dat aanvoelde als een concert in je huiskamer.

Frontm3n is dit jaar slechts éénmaal in Nederland te bewonderen en wel op dinsdag 31 januari in Theater De Kring in Roosendaal.

Foto (c) Marcel Hakvoort

Deel: