Pophelden.nl is een initiatief waarbij de oudere pophelden van Nederland een avondje vermaak bieden door een persoonlijk inkijkje te geven in hun carrière. Het circus toert door heel Nederland in een steeds wisselende samenstelling waarbij Thijs van Leer wel de rode draad is, aangevuld met soms Robert Jan Stips (Super Sister), Edward Reekers (Kayak) en Hans Vandenburg (Gruppo Sportivo).

In een koude Gigant te Apeldoorn was Hans Vandenburg die Thijs van Leer voorafging. Bekende nummers heeft Hans voldoende met ‘Hey girl’, ‘I said no’, ‘Disco really made it’ en ‘Beep beep love’. Deze kwamen dan ook op het einde van de 60 minuten durende set voorbij. De set begon met een aantal Nederlandstalige nummers om erin te komen. Hans was snel klaar met zijn carrière overzicht en moest nog wat wennen aan de setting en probeerde tussendoor met name grappig te zijn.

Hans heeft al vele groepen gehad met onder andere Gruppo Sportivo, Ouwe Hans (Dierenpak), Buddy Odor Stop. Nu onder de naam Hans Vandenburg loopt het niet storm qua publieke belangstelling. De Gigant had tafels en stoelen neergezet zodat er een gezellige setting was die het gebrek aan publiek (amper 70 bezoekers) camoufleerde. Best een prima en gezellige setting want het lage podium in de Gigant pas prima bij een dergelijke opstelling. De door de wol geverfde artiesten lieten er niets van blijken en speelden gewoon een prima set en bedankte het trouwe aanwezige publiek.

Thijs van Leer (bekend van Focus) vertelde warm over zijn muzikale reis tot en met Focus. Van de pianolessen van diverse leraren en de klassieke muzikale thuissituatie waardoor er een voorliefde voor Bartok en Bach ontstond. In de uiteindelijke muziek van Focus zijn deze roots dan ook goed terug te horen. Van werken met Ramses Shaffy tot het samenspelen als trio tot het ontstaan van Focus (met aanvulling van Jan Akkerman) alsmede de deelname aan talentenshows werd mooi belicht. Verder accenten als het aan de achtergrondzangeres van Ramses Shaffy opgedragen nummer ‘Sylvia’ waar Thijs een oogje op had tot het ontstaan van het grote international succes ‘Hocus Pocus’ van Focus werd kleurrijk door Thijs verteld. Thijs natuurlijk spelend op piano/keyboards en dwarsfluit werd bijgestaan de Menno Gootjes die op akoestische gitaar de mooiste noten tevoorschijn wist te toveren.

Een goed idee qua show waarbij de artiest in alle rust ook over zichzelf vertelde en niet alleen de muziek liet spreken. Natuurlijk kwamen de bekende nummers ‘Hocus Pocus’, ‘House of the King’ en ‘La Cathedrale de Strassbourg’ voorbij. Door de kleine bezetting kregen deze nummers een mooie bijzondere uitvoering door Thijs en Menno. Van harte aanbevolen om deze nog schaarse shows in grote getale te gaan bezoeken! In februari gaat Thijs op een muzikale cruise in het Caribische gebied om daar samen met onder andere Yes en Kansas samen te spelen voor ongetwijfeld duizenden muziekliefhebbers. Thijs is geen popheld.nl maar nog meer een popheld in de wereld! Thijs is nog steeds actief want als band zijn ze bezig met het album ‘Focus 11′.

Foto’s (c) Rene Obdeijn

Deel: