Rond oud en nieuw is het altijd tijd voor de jaarlijstjes. Dit doen we op Maxazine al jaren, zo ook dit jaar. Recensenten, redacteuren en fotografen geven in een persoonlijke lijst hun muzikale kijk op 2016. Bekijk hieronder het de eindejaarslijst 2016 van recensent Joost Wijdeven.

10. Paaspop

De opener van het festival seizoen is traditioneel Paaspop. Dit jaar met straffe rock ’n roll van onder meer Monster Magnet, Death Alley, John Coffey, My Baby, Indian Askin, Drive Like Maria, Voltage, Scorpion Child en Baroness

9. Blues Pills & Kadavar

Zo op het eerste oog is het een vreemde combinatie: de loodzware riffs van de seventies rockers Kadavar en de soulvolle bluesrock van Blues Pills. Maar het bleek een “Match made in heaven”

8. Rival Sons

De bluesy, soulvolle rock ’n roll van Rival Sons maakte indruk. Zo simpel kan rock ’n roll zijn als je een meester gitarist als Scott Holiday en een gouden strot als Jay Buchanan in één band hebt.

7. Drive Like Maria

2016 markeert de glorieuze terugkeer van een van mijn lievelingsbands: Drive Like Maria. Krachtiger en meer gefocust dan ooit staat de band op de podia van het clubcircuit. Fotografe Ariane van Ginneke en ik waren erbij tijdens de aftrap van de tour in Merleyn.

6. Vintage Trouble

Hoe rock ’n roll kan soul zijn? Ty Taylor, de charismatische voorman van Vintage Trouble toonde het aan in Doornroosje.

5. WolfMother

Andrew Stockdale, de voorman van Wolfmother houdt bijna in zijn eentje het vuur van de Rock ’n roll brandend nu iconen als Motörhead, AC/DC en Black Sabbath een voor een het veld gaan ruimen.

4. Wovenhand

In oktober zag ik een van de meest intense shows van het afgelopen jaar. Wovenhand deed de Effenaar naar adem snakken na een waanzinnig concert.

3. DeWolff

2016 was het jaar van DeWolff.  De band kwam met een magistraal nieuw album: Roux-Ga-Roux. Ze presenteren dat album in een stijf uitverkocht Paradiso met een geweldige show.

Dewolff

2. De Zwarte Cross

De Zwarte Cross is een van de jaarlijks terugkerende hoogtepunten van de Nederlandse rock ‘n roll. Zeg nou zelf, waar kom je nu crossmotoren, carnavalswagens en de “fine fleurs” van de Nederlandse rockmuziek op een magische plek tegen? Navarone, Drive Like Maria, My Baby, Death Alley, Automatic Sam, DeWolff, Birth of Joy, PaceShifters, John Coffey en Peter Pan Speedrock, aangevuld met gedreven tributes aan Queen, Foo Fighters, the Doors en Michael Jackson. Need I say more?

1. Navarone Classic

Inmiddels wordt het een mooie traditie: de mannen van Navarone die hun versterkers thuislaten en samen met strijkers, blazers, piano, harp en percussie een klassieke uitvoering meegeven. Dit jaar was het betoverend mooi, een waardige afsluiter van 2016.

Fotocredits:
10 archief Maxazine
9 Ariane van Ginneke
8 Hans Schoo
7 Ariane van Ginneke
6 Rob Sneltjes
5 Robert Westera
4 Robert Westera
3 Ariane van Ginneke
2 Sander vd Berg
1 Ariane van Ginneke

 

Deel: