Afgelopen zondag stond Stephanie Struijk bij Stichting Kukeleku in Horst op het programma. De singer/songwriter, eerder bekend onder de naam Stevie Ann, speelde liedjes van haar nieuwe album ‘Nieuwe Maan’, aangevuld met Engelstalige nummers van eerdere albums. Haar nieuwe Nederlandstalige album heeft Stephanie samen gemaakt met Daniël Lohues. Dit tijdens een twee weken durende roadtrip door de Verenigde Staten.

stephanie-marcel-3

Naast liedjes, vertelde Stephanie in haar voorstelling het verhaal van de zoektocht naar een plek waar ze zich thuis voelt. Die plek vond ze via de snelwegen van Las Vegas, de bergen van Wyoming, de glitter van Las Vegas en via de prairie van North Dakota uiteindelijk gewoon in Nederland. Zonder alter ego, zonder randverschijnselen, maar met een koffer vol liedjes. Het resulteerde in een intiem theaterconcert dat als een beekje door de avond meanderde. Met verfijnde muzikale ondersteuning van Guus Strijbosch (contrabas) en Bernard Gepken (gitaar) bracht ze een programma met thema’s als ‘een nieuw begin’, ‘verlangens’ en ‘momenten van geluk’. Met de keuze voor Nederlandstalige teksten komt er weinig verandering in het repertoire. De Engelse liedjes vallen, behalve dan de taal, niet op tussen de nieuwe Nederlandstalige liedjes. Op zich knap, dat je ondanks de andere taal keuze toch vergelijkbare nummers kunt maken, maar daardoor miste de voorstelling de nodige dynamiek. Slechts een enkel uitstapje naar de vleugel of een liedje dat solo werd gespeeld, bood de toehoorder een doorbreking van de spanningsboog. Voor wat betreft de muzikale omlijsting en zang proeven de liedjes over het algemeen toch wat zoet en is de sfeer de gehele avond vrij eentonig. Het zijn echte luisterliedjes en dan is tekst dichten in het Nederlands wel een risico. Ze blijft met de teksten dicht bij haarzelf met hier en daar prachtig gevonden regels, maar er zitten her en der ook wel wat voorspelbare regels tussen die iets te voor de hand liggen als het om het rijmschema gaat. De zang is lief en oogt soms wat verlegen, hoewel ze op bepaalde momenten wel de hoogte in gaat en daarmee wat meer de grenzen opzoekt.

stephanie-marcel-2

Helaas blijft het geluid dicht bij het podium en komt het op een of andere manier niet echt de zaal in. Hoewel singer/songwriters nog wel eens de neiging hebben woorden overdreven aan te zetten, blijft Stephanie keurig binnen de lijntjes. Het akoestische optreden met in de hoofdrol de nummers van het album ‘Nieuwe Maan’ was er eentje waarvoor je rustig moest gaan zitten en genieten.

stephanie-marcel-4

Stephanie Struijk maakte vier Engelstalige studioalbums onder de naam Stevie Ann. Haar debuutalbum Away From Here (o.a. geproduceerd door Tren van Enckevort) kwam uit toen ze 19 jaar was en werd bekroond met de gouden status voor meer dan 50.000 verkochte albums. Ze ontving voor haar werk een Zilveren Harp en speelde op festivals als Pinkpop en Concert At SEA. De afgelopen jaren woonde en werkte Stephanie als singer/songwriter in Los Angeles.

Foto’s: © Marcel Hakvoort

Deel: