Soul leeft! Dat mag duidelijk zijn na een avond muziek die de ziel raakt op het hoogste niveau. De uit Londen afkomstige zanger Myles Sanko maakte de hoge verwachtingen meer dan waar. Vergeleken met soullegendes als Bill Withers, Gil-Scott Heron en Marvin Gaye ligt de lat behoorlijk hoog. Sanko stond vanavond met zijn sterke 6-koppige band, inclusief twee blazers In de grote zaal van Luxor Live. Met drie albums als bagage om uit te putten. De nieuwe plaat kent in tegenstelling tot zijn voorgangers meer invloeden uit de jazz. En hoewel een redelijk nieuwe naam aan het firmament, op het podium stond een gelouterd artiest die het erfgoed van de soul goed begrepen heeft.ariane-van-ginneke-mylys-sanko-6-11
IVAR
Dat laatste kan ook gezegd worden van openingsact Ivar Vermeulen ofwel IVAR. Deze 40-jarige rasartiest uit Nederland kan bij een breder publiek bekend staan door zijn deelname aan The voice of Holland of als zanger van de Electronica / Funk / House band Kraak&Smaak. Maar vanavond deed hij het alleen. ariane-van-ginneke-ivar-4-4Zittend op een stoel met enkel een gitaar was hij geheel aangewezen op zichzelf. Charismatisch, intens, warm en uiterst muzikaal is hij het complete plaatje. Hier zat een gepassioneerd man die al zijn hele leven met muziek bezig is. Met een mix van soul, blues, folk, rock, funk en jazz maakt Ivar indruk met voornamelijk eigen nummers. Kaal en kwetsbaar op z’n mooist. De perfecte opmaat voor een dampend avondje soul.ariane-van-ginneke-ivar-3-3
Myles Sanko
Toen na een korte pauze de band van de avond het podium betrad, beloofden de eerste klanken al gelijk veel goeds. Myles Sanko gaf zijn niet mis te verstane visitekaartje direct af. De break in het eerste nummer met de rug naar het publiek toe waarna hij zich half omdraaide en schalks naar het publiek lachte, mocht dan ingestudeerd lijken, het oogde spontaan en gemeend. Daarmee was dan ook direct de toon gezet voor anderhalf uur positieve energie en power from the soul. ariane-van-ginneke-mylys-sanko-3-8Zonder opsmuk maar humoristisch en puur vanuit het hart is de charismatische Myles een echte frontman die de aandacht met een natuurlijk gemak naar zich toetrekt maar ook duidelijk oog en oor heeft voor zijn medebandleden. Soul hoort warm en soms ook een beetje broeierig te zijn en dat is het. Dansbaar ook en daarin werd het publiek vanavond zeker niet teleurgesteld. Myles betrekt zijn publiek graag bij zijn performance en daar hoort ook het onvermijdelijke meezingen bij. Hij kreeg daarbij het publiek echter moeiteloos mee. Voor het bedankje had hij zich goed voorbereid want het “Jullie zingen geweldig” was zijn niet onverdienstelijke vertaling uit het Engels.ariane-van-ginneke-mylys-sanko-5-10

Myles Sanko loste de hoge verwachtingen in met zijn warme, diepe stem, zijn charisma en met de hulp van een super strakke, virtuoze band naast zich. ariane-van-ginneke-mylys-sanko-16-21Soul leeft!

Foto’s (c) Ariane van Ginneke

Deel: