Wat in 1977 begon als een bescheiden feestje op een steenworp afstand van het huidige terrein, het Julianapark, is inmiddels het grootste festival in de regio Venlo. En nog steeds wordt Zomerparkfeest georganiseerd door vrijwilligers en is de toegang tot het festival nog altijd gratis. De 40ste editie wordt (op vrijdag) gevierd met grote namen zoals techno-dj Jeff Mills die samen met het veelkoppige philharmonie zuidnederland een bijzondere show heeft neergezet. Deze intergalactische reis ‘The Planets’ biedt een imposante aanblik en staat onder leiding van Franse dirigent Christophe Mangou. Dit gedurfde pionierswerk met ‘The Wizard’ aan de draaitafels krijgt niet iedereen in het publiek stil. Voor veel festivalgangers is het toch net iets te grensverleggend, waardoor veel mensen vroegtijdig afhaken.

jeff mills philharmonie zuidnederland zpf marcel

De opening op donderdag wordt traditiegetrouw gedaan door eigen mensen uit de regio. Onder de titel “40 jaar Zomerparkfeest: Local Heroes” verzorgen een keur van artiesten waaronder de excentrieke Jango Edwards het muzikaal begin van het festival.

jango edwards zpf marcel

Een festival voor jong en oud met o.a. aandacht voor pop, hiphop, blues, jazz, literatuur (Libris prijswinnaar Connie Palmen) en theater. Dit laatste genre krijgt in de loop der jaren langzaam meer aandacht, wat dit jaar resulteerde in een groter opgezet festivaltheater met aandacht voor kleinkunst. Dankzij Trio Particolare met sopraan Selma Harkink, Bas-Bariton Peter Lusse (ja, die van Vrienden voor het Leven) en pianist Frans Harkink weten de bezoekers nu dat Opera leuk kan zijn. Micha Wertheim laat de de kinderen op een speelse manier kennismaken met zijn verhaal over ‘De Hik’. In een wat grotere setting (een houten tent de ‘Arena’) laat Wilfried de Jong zien wat improvisatie is en schotelt het publiek een flinke dosis rauwe jazz voor samen met de band Bruut!

wilfried de jong bruut zpf marcel

Het afsluiten van de eerste dag wordt gedaan door De Staat, die in een tropische hitte zorgt voor het hoogtepunt van de dag. Het is energiek, het geluid klinkt strak. Samen met de filmprojecties en het charisma van Torre Florim wordt de act samengekneed tot een ijzersterk slot. Het festivalkrantje kopt dan ook de volgende dag, refererend aan hun hit ‘Witch Docter’: “De Staat behekst het park maximaal!”

de staat zpf marcel

Op zaterdag zijn Ronnie Flex & Lil’ Kleine de grootste publiekstrekkers. Het publiek voor het hoofdpodium is opeens een stuk jonger. De tienerhormonen vieren kermis tijdens dit doldwaze feest. Anderen, noem het maar even ‘de generatiekloof’, staan er wat vertwijfeld naar te kijken en luisteren. Van de Engelse band Gang of Four (zelfde oprichtingsjaar als Zomerparkfeest) hadden velen meer verwacht. De warmte lijkt verlammend te werken. De extra ventilatoren worden door de heren veelvuldig opgezocht, maar vonken die het publiek doen ontbranden zijn er niet.

ronnie flex lil kleine zpf marcel

Noemenswaardig op deze dag is het eerbetoon aan het alweer 25 jaar oude album ‘Nevermind’ van Nirvana. Storksky (alternatief/rock duo met alleen drum en gitaar) ging samen met het Limburgs Jeugdorkest de uitdaging aan. Het heeft impact en laat (wederom) horen waartoe de twee jonge heren toe instaat zijn. Zowel ‘Lithium’ als het gevoeligere ‘Polly’ komt samen met orkest prima uit de verf.

storksky limburgs jeugdorkest zpf marcel

Publiekstrekker ‘The Common Linnets’ lijken wel schuwe vogeltjes in vergelijking met de act ervoor. De voor het grote publiek onbekende Zuid-Afrikaan Jeremy Loops pakt het publiek volkomen onverwacht bij z’n lurven en zuigt het publiek mee op een muzikale ontdekkingsreis in een mix van pop, moderne folk, hiphop en funk. De jongeman beschikt over een aanstekelijk enthousiasme en een zomerse soul. Een heerlijke liveshow, ideaal voor elk festival.

common linnets zpf marcel

Na een blok Spaanse bluesrock is het tijd voor de laatste act op het hoofdpodium. Daar waar het 4 dagen lang op 6 podia een komen en gaan was van diverse uiteenlopende muziekstromingen, komt uiteindelijk in één act alles als een grote mash-up bij elkaar. De popgeschiedenis in een notendop en met een flinke vette knipoog. De perfecte afsluiting op Main (met zanger Roy gekleed in VVV T-shirt) kan niet anders zijn dan de Memphis Manics.

Foto’s (c) Marcel Hakvoort
Meer foto’s: https://www.facebook.com/maxazine/photos

Memphis Maniacs zpf marcel

Deel: