Festival deBeschaving in de Botanische Tuinen in Utrecht is inmiddels uitgegroeid tot een evenement dat veel meer is dan zomaar een festival. Zo was er dit jaar een offline experiment (waarbij bezoekers hun smartphone konden laten afplakken), en waren er lezingen van o.a. Fidan Ekiz, Ronald Giphart en Nico Dijkshoorn. Wij waren er uiteraard vooral voor de vele optredens die plaatsvonden op verschillende podia.

De eerste daarvan was van The T.S. Eliot Appreciation Society. De indiefolkband brengt op 1 oktober hun tweede album ‘Turn It Golden!’ uit en speelde daarvan deze middag alvast een aantal nummers. De band rondom singer-songwriter Tom Gerritsen had in de vroege middag nog niet veel publiek voor hun staan, maar het leek ze weinig uit te maken. Het was precies de juiste band om een ontspannen festival als deBeschaving te openen.

De Utrechtse band Copper Sky openden op 13:00 met hun optreden in de Atlas tent. Ondanks dat er nog niet veel mensen stonden deed dat weinig af van het enthousiasme van deze band. De indierock die sterk beïnvloed lijkt te zijn door The Hold Steady werkt aanstekelijk, en niets leek het onderlinge speelplezier in de weg te staan.

Amber Gomaa zorgde vervolgens met haar band voor het soulvolle randje op het 3FM Serious Talent stage. Haar optreden was kort, maar ondanks wisselend weer krachtig. Enkel ‘Girlfriend’ werd iets ts lang uitgesponnen. Jammer was dat er weinig publiek stond dat met haar erin op kon gaan.  Dat had ze wel verdiend. Ze zou later op de dag nog terug komen in haar vaste rol als toetsenist in de band van Jett Rebel.

Hidden Charms

Daarna kwam op het Rabo podium het Britse viertal Hidden Charms. Twintigers die duidelijk hun roots hebben bij jaren ’60 bands als The Kinks en The Small Faces. Het was één van de weinige buitenlandse acts tijdens deze editie, maar die eer wisten ze wel hoog te houden met een optreden waarbij ze een ontspannen indruk maakten.

Vervolgens was de Atlas tent aardig gevuld voor een andere band met roots in de sixties: Indian Askin. Vorige week speelden ze nog een rommelige set op Geinbeat in Nieuwegein. Dit keer bleek de band beter gezind te zijn en strakker te kunnen spelen. In het begin was zanger Chino Ayala opnieuw vrij stoïcijns. Schijnbaar hoort het bij zijn act. Net als het zo nodig moeten hebben over katers. Aan de andere kant was die stripact aan het einde van hun optreden weer iets te spontaan.

My Baby-3

Minder op routine voelde de show van My Baby. Misschien wel één van de beste livebands die Nederland momenteel heeft. Dat maakten ze ook deze avond volledig waar. Op deBeschaving winnen ze het publiek in de Atlas moeiteloos voor zich. Vanaf het begin stond het optreden als een huis. Zeker toen het drietal de nummers ‘Uprising’ en ‘Seeing Red’ speelde ging de tent uit hun spreekwoordelijke dak. In een sneltreinvaart leek het optreden voorbij te gaan.

Skip & Die-1

Daar sloten Skip & Die perfect op aan. Het was aan hun om vanaf hetzelfde podium met hun swingende combinatie van elektrobeats en Afrikaanse klanken de tent te laten bewegen, en dat lukte ruimschoots. Frontvrouw Cata Pirata sprong als een dolle over het podium, en uiteindelijk ook nog even het publiek in.

Dotan-1

Na twee van zulke energieke bands was het optreden van Dotan wel iets van een ander kaliber. Hoewel hij natuurlijk dit jaar een trekpleister was. Uiteraard stond de tent dan ook bomvol. Hij zei dan ook vereerd te zijn om met zijn band hier op te treden. Alleen zijn de liedjes van Dotan veelal rustige (weliswaar schitterende) songs die meer geschikt zijn voor een publiek in een zaal dan op een festival. Toen er nieuwe nog onbekende songs werden gespeeld was het grootste deel van het publiek vooral met elkaar aan het praten. Later won hij de aandacht wel weer terug toen hij het publiek opriep om mee te zingen met ‘Hungry’. Uiteraard was ‘Home’ de grote finale van het optreden. Dat nummer is inmiddels wel een festivalklassieker geworden, en ook deze avond op deBeschaving werd het luidkeels meegezongen.

Jett Rebel-1

Tot slot was de finale van het festival voor Jett Rebel. In 2014 speelde hij ook al op deBeschaving, maar nu was hij de grote naam en afsluiter. En die opdracht maakte hij volledig waar. In een volle tent trapte hij om 22:00 met zijn band af met één van zijn laatste singles: ‘It’s Cruel’. Halverwege dat nummer kwam Amber Gomaa het podium op en werd het een duet tussen beiden. Opvallend was dat zij nu niet meer zomaar de toetsenist en achtergrondzangeres van zijn band is. Tijdens dit optreden trad zij regelmatig als duetpartner van Jelte naar voren.

Jett Rebel is iemand die al zijn energie in een optreden stopt, en dat liet hij ook deze avond blijken. In no time vuurde hij hits als ‘Pineapple Morning’ en ‘Tonight’ op het publiek af. Het was vooral één grote energieke rockshow, maar hij nam ook moeiteloos even gas terug met de zwoele soulballad ‘Dance Underneath The Sheets’ dat weinig te raden overliet waarover dat ging.

Jett Rebel-2

Alsof Jett Rebel op zichzelf al niet genoeg was kondigde hij op een gegeven moment Cato en Joost van Dyck van My Baby aan. Met hun speelden ze een blokje klassiekers. Te beginnen met een Ike & Tina Turner achtige versie van ‘Get Back’ van The Beatles, ‘All Shook Up’ van Elvis Presley, ‘Money (That’s What I Want)’ van Barrett Strong, en ‘Tutti Frutti’ van Little Richard. Het enthousiasme spatte van het podium af en hield de hele tent in zijn greep.

Eigenlijk stond Jett Rebel voor een uurtje gepland. “Maar Jett Rebel zou Jett Rebel niet zijn als we daar schijt aan zouden hebben” zei hij tegen het einde. Waarna hij nog twee singles speelde: ‘Louise’ en ‘Do You Love Me At All’. Waarbij hij nog even een sneer gaf richting 3FM. “Uit de goede oude tijd dat 3FM mij nog draaide. Tegenwoordig moet Ariana Grande ook een kans krijgen op de radio”. Normaal gesproken speelt hij concerten van 3 uur, maar ook in dit anderhalf uur speelde hij alsof z’n leven er vanaf hing. Hij bewees ruimschoots dat hij een waardige festivalafsluiter is.

Daarmee was ook de dertiende editie van deBeschaving muzikaal een zeer geslaagde editie. Een editie waarbij vooral energieke acts de kroon spanden.

Foto’s (c) René Obdeijn, meer foto’s op www.Facebook.nl/Maxazine

Deel: