Bastille brengt op vrijdag 9 september hun tweede studioalbum ‘Wild World’ uit. De eerste single ‘Good Grief’ is reeds verschenen.

‘Wild World’ is de langverwachte opvolger van het succesvolle debuutalbum ‘Bad Blood’ dat in Nederland de platina status behaalde. Alle ervaringen en avonturen on the road en in het persoonlijke leven van de bandleden hebben de muziek van Bastille in een nieuwe richting geduwd. “If our first album was about growing up and the anxieties surrounding it,” vertelt zanger Dan Smith, “our second is about trying to make sense of the world around you, both as you see it and as it’s presented to you through the media. It’s also about asking questions of the world and of the people in it. We wanted the album to be a bit disorientating – at times extroverted and introverted, light and dark.

De aankondiging van ‘Wild World’ komt een week na het verschijnen van de eerste single ‘Good Grief’. De videoclip van de 3FM Megahit werd meer dan een half miljoen keer bekeken in de eerste 48 uur nadat het online was verschenen.

Het is pas vijf jaar geleden dat Dan Smith (zanger, songschrijver en oprichter van Bastille) in zijn slaapkamer in Londen omringd was met de eerste driehonderd kopieën van Bastille’s debuutsingle ‘Flaws/ Icarus’. Sindsdien is het hard gegaan met de band die verder bestaat uit Chris Wood (drums), Will Farguarson (gitaar) en Kyle Simmons (toetsen). Bastille heeft onafgebroken getoerd, bracht in de tussentijd verscheidene mixtapes uit (met onder andere Haim, Kate Tempest en Angel Haze) en inmiddels is Bastille uitgegroeid tot een internationaal fenomeen. Hun debuutalbum ‘Bad Blood’ verkocht wereldwijd meer dan vier miljoen stuks en maar liefst elf miljoen singles gingen over de toonbank.

In Nederland behaalde ‘Bad Blood’ de platina status. De hitsingles ‘Pompeii’, ‘Flaws’, ‘Laura Palmer’ en ‘Things We Lost In The Fire’, een miljard (!) Spotify streams, twee Grammy nominaties en een British Breakthrough Award hielpen Bastille om uit te groeien tot één van de grootste, internationale acts van dit moment. Drie weken geleden speelde de band uit Londen nog voor een weide vol uitzinnige fans op Pinkpop, afgelopen week waren ze één van de headliners op het Britse Glastonbury festival. Het optreden werd door NME omschreven als ‘A masterclass in how to win Glastonbury.’

Het bijzondere artwork van ‘Wild World’ roept direct een aantal vragen op. Wie zijn die twee personen die op grote hoogte balanceren? Waarom zijn ze daar? Wat gaat er gebeuren? Dan Smith’s eigen interpretatie van de foto vormt de rode draad in veel nummers van het nieuwe album ‘Wild World’. “To me, the image isn’t about what’s just happened or what happens next,” he begins. “It’s not about how they got there or how they get down. It’s about sharing a moment — two friends existing in that split second in that exact space, two people framed in the vast context of this huge mad metropolis that we’ve all built. They’re there out of choice.

Deel: