Op het album ‘Lituatie’ slaan de Haagse Nederhoppers SFB en producersduo GLOWINTHEDARK de handen ineen. Ze worden onder meer bijgestaan door Philly Moré, Ronnie Flex en Lil’ Kleine. Het resultaat is de zoveelste succesvolle Nederlandse hiphop release sinds New Wave. Volgens Frenna van SFB onderschatten mensen nog steeds hoe groot hiphop is geworden: “Als wij iets dragen, nemen kinderen dat massaal over.”

SFB staat voor Strictly Family Business en bestaat uit Frenna, Jandro, KM en Priceless. De groep was onderdeel van New Wave en bracht in 2015 de succesvolle EP Reset The Levels 2 uit. Kevin Ramos en Albert Harvey vormen sinds 2010 het dj/producersduo GLOWINTHEDARK. Ze draaiden wereldwijd op grote festivals en werkten regelmatig samen met David Guetta. De Haagse muzikanten besloten samen een track te maken, wat resulteerde in het volledige album ‘Lituatie’.

New Wave

Toen New Wave de Popprijs won, kregen mensen pas door hoe groot hiphop onder de jeugd is, zegt Frenna: “Het beïnvloedt zoveel kinderen in Nederland. Maar het wordt weinig op de radio gedraaid. Ze hebben het genegeerd en zien nu hoe groot het is geworden.” Kevin Ramos denkt dat het te maken heeft met angst voor verandering. “Ik denk juist dat we het moeten omarmen. De jeugd is enorm in beweging. De gemiddelde playlist van een tiener op Spotify is heel divers. Verbroedering tussen verschillende culturen is belangrijk, het is mooi dat je dat bij de jonge generatie nu ziet. Dat gebeurt automatisch, niemand heeft ze dat gezegd.”

Censuur

Frenna is zich bewust van zijn invloed op de jeugd maar censureert zijn teksten niet. “Ik zeg gewoon de waarheid maar het is aan jou om te beslissen welk pad je gaat bewandelen. Ik schrijf over het leven en de dingen die ik meemaak. En ook over problemen die ik vroeger heb gehad. Het gaat niet alleen over mijn ringen en kettingen. Het gaat over echte dingen.”

Risico’s nemen

Kevin Ramos vindt het belangrijk om muzikaal te blijven vernieuwen, ook al valt dat niet altijd goed bij de fans. “Je moet altijd vooruitstrevend zijn en risico’s durven te nemen. Elke keer precies dezelfde plaat maken omdat het werkt, is te makkelijk. Als je als artiest niet achter je muziek staat, gaat het publiek daar doorheen prikken. Dan val je door de mand.”

De albumtitel ‘Lituatie’ is een samentrekking van lit en situatie en staat voor een topmoment. Ramos: “We zeiden dat vaak tijdens het maken van de plaat en  moesten het woord snel claimen, want mensen gingen het op social media al overnemen. Maar het komt bij ons vandaan.”

Deel: