In januari dit jaar verscheen het eerste album van drummer, & drumleraar Armand van Middendorp. Een album wat zeker aandacht verdient. Armand drumt al vanaf zijn 12e levensjaar en heeft onder andere inspiratie opgehaald bij Fred van Vloten en de Amerikaanse Ian Froman. Deze laatste drummer gaf les aan Armand in New York, een stad die hij nog regelmatig bezoekt. Naast New York bezoekt Armand landen in vele uiteinden van de wereld. Je zou dit kunnen vertalen naar zijn muziek die je meeneemt op zijn reizen en een beeld geeft van mooie landschappen, indrukwekkende ervaringen, vrolijke gebeurtenissen en ontmoetingen.

9ce65eb8-f543-49fc-9ea6-ffb972744180Met ‘The Southern Stone’ levert Armand van Middendorp een fraai en afwisselend debuut af wat naast mooie dromerige ballads ook ruimte laat voor swing en de nodige vrijheid voor zijn begeleiders. Een grote rol wordt daarbij ingevuld door Michiel Buursen die de transparante en dynamische ritmiek aanvult met vertellende pianopartijen. Wat positief opvalt is de invulling door synthesizers en de Fender Rhodes. Dit al direct in het eerste nummer ‘Albatross’.

Het is wachten tot ‘Dwelling in the Echo Mountains’ totdat Armand zichzelf zonder verdere begeleiding laat horen. Met Afrikaanse invloeden zet hij met veel dynamiek en een uitgebalanceerde techniek een prachtige solo neer. Zijn Sonor drumkit is perfect uitgemixt met de cimbalen.

Via het dromerige titelstuk, geïnspireerd door de Chinese kunstschilder Fu Baoshi, komen we na het wederom lekker swingende ‘Henry Street’ waar bassist Paul Berner de nodige en verdiende ruimte krijgt, aan bij een eerbetoon aan de al genoemde drummer Fred van Vloten getiteld ‘Lines and Angles’. Een prachtige ballade. ‘Silhouet’, een uptempo fusion stuk met toffe Rhodes partijen en wederom een fraaie drumsolo op de goed gestemde drumkit, haalt het vinnige op de CD mooi naar boven.

Het slotstuk ‘Into the Night’ is zonder te dominant aanwezig te zijn weer een drumsolo waarin weer een mooi verhaal wordt verteld. Zeker als Michiel dit bombastisch aanvult met aanzwellende pianopartijen komt het dreigend over.

‘Southern Stone’ mag met recht een aantrekkelijk debuut op CD genoemd worden van Armand van Middendorp. Absoluut het beluisteren waard. Een veelzijdig album waarin de ruime ervaring van Armand met verschillende muziekstijlen goed hoorbaar is, maar nergens gaat overheersen. Een cd om regelmatig van te genieten bij een goed glas wijn op een zomerse avond. (8/10) (Eigen productie)

Deel: