Als er ergens de naam van Birdy op een concertposter staat, weet je al zeker dat het concert vrij snel zal uitverkopen. Ook voor beide concerten in Paradiso waren al snel geen kaarten meer te koop. De 19-jarige Jasmine van den Bogaerde heeft overduidelijke Nederlands/Belgische roots door haar naam, maar de reden van het succes in ons land zijn toch echt haar zangkwaliteiten, mogen wij aannemen.

Dan Owen verrassend leuk voorprogramma

Dan Owen

Vooraf de hoofdact was het de beurt aan Dan Owen om het publiek alvast op te warmen, maar het bleek meer dan dat te worden. Met zijn rauwe stem en vrolijke voorkomen pakte hij de goed gevulde zaal al na twee nummers in. Dan Owen speelt rauwe blues en speelt altijd op zijn akoestische gitaar omdat het volgens hem de essentie is van deze muzieksoort. Vooral de Howlin’ Wolf cover ‘Little Red Rooster’ was een geweldige uitvoering waarbij hij met gitaar en mondharmonica, watertrappelend op zijn voetdrum , een staande ovatie in ontvangst mocht nemen.

“Birdy, we love you!”

Het vorige optreden in Paradiso was alweer twee jaar geleden en de fans stonden al vroeg in de rij voor dit concert. Met haar derde album ‘Beautiful Lies’ heeft Birdy haar trouwe fanschare weer vergroot want muzikaal is er natuurlijk helemaal niets mis met de zangeres. Het enige stukje kritiek is vaak te vinden in de live optredens waar het nog wel eens ontbreekt aan spontaniteit en interactie met haar fans.

Birdy-DexterReijsmeijer-9G5A5424 kopie

In een prachtige groen fluwelen jumpsuit zag Birdy er weer schitterend uit en nam ze meteen plaats achter haar geliefde piano, waar ze het grootste gedeelte van de show niet achter vandaag zou komen. Met een grote band naast zich zou de verlegenheid inmiddels na 4 jaar wel over moeten zijn, maar het leek er soms op alsof ze kampte met enorme plankenkoorts. Wederom werd er nauwelijks contact gezocht met de zaal en waren het de fans die af en toe wat kreten richting het podium wierpen als “Birdy, we love you!”.

Inmiddels is ze de status van ‘coverqueen’ allang kwijt maar ook in Paradiso waren het ‘Terrible Love’, origineel van The National, en ‘People Help the People’ van Cherry Ghost de hoogtepunten van de avond. Natuurlijk kwam ook doorbrak hit ‘Skinny Love’ van Bon Iver voorbij in de toegift, terwijl ze meerder malen heeft aangegeven dat deze binnenkort van de setlist zou kunnen verdwijnen omdat ze het lied zat is. Dat zal dan de grootste verrassing van een optreden van Jasmine zijn, want afgezien van haar enorme talent en goede optreden was het verder wel erg braaf.

Foto’s: Dexter Reijsmeijer

Deel: