Vandaag zijn er veertien nieuwe bevestigingen voor Down The Rabbit Hole bekendgemaakt. Onder andere Lianne La Havas, Suede en De Staat komen naar het festival dat plaats vindt van 24 t/m 26 juni in de Groene Heuvels in Beuningen.

Lianne La Havas
Lianne La Havas verlicht sinds haar debuut menig mensenleven en veel meer dan een gitaar en haar ontwapenende persoonlijkheid heeft La Havas daarvoor niet nodig. Deze schattig quirky singer/songwriter verheft lichtvoetige, loepzuiver gezongen folk, soul en jazz zonder pretenties tot kunst.

Suede
Toen Suede begin jaren negentig de scene opflaneerde, werden de extravagante alt.glamrockers subiet uitgeroepen tot beste nieuwe band van Engeland. Hun swagger was aan het begin van de Britpopgolf vrij letterlijk ongehoord – zowel wat sound betreft als Brett Andersons scherp-poëtische teksten over seks, drugs en existentiële wanhoop.

De Staat
Net als je denkt dat De Staat niet beter, harder en gloeiender kan, zetten Torre Florim en consorten hun flow nog een tandje hoger. Door beproefde recepten na gebruik lachend te verscheuren, houden deze alleskunners hun sound springlevend en spannend. De Staat is in bloedvorm. Alweer. Nog steeds. Allemachtig.

Michael Kiwanuka
Singer/songwriter Michael Kiwanuka begon ooit als sessiegitarist in Londen maar werd al snel opgepikt door de BBC, Jools Holland en Adele. Met zijn melancholische, Sam Cooke-eske stem en nieuw-vintage folkjazz scoorde de zachtmoedige Kiwanuka meteen veel punten in soulminnend Nederland, die zijn aanstaande tweede album ongetwijfeld dubbel zal verzilveren.


De ster van MØ straalt sinds megahit Leon On helder aan het firmament. De mede door de Deense geschreven Major Lazer-track is het meest gestreamde nummer op Spotify aller tijden, niet in de laatste plaats dankzij haar spatzuivere vocals en elastieken bekkenbewegingen. MØ’s eigen werk is minstens net zo smakelijk: een hitgevoelige combi van indiepop, electro en soul met net genoeg punk om de dansvloer freaky te houden

Rico & Sticks #OpgezwolleTotNu
Ons kleine Nederhoplandje kent een paar groten, maar deze twee bazen verdienen legendestatus. Rico & Sticks bliezen tussen 2000 en 2007 alle concurrentie uit het water met Opgezwolle, de opperhiphopcrew die met tijdloos scherpe lyrics en haast onmenselijk dope beats de weg vrijmaakte voor alle flinke namen van nu en morgen. Dat wordt springen.

Sivert Høyem
Toen frontman Sivert Høyem na het uiteenvallen van de kippenvelband Madrugada solo ging, slaakten liefhebbers van gevoelige-mannenmuziek overal ter wereld een zucht van verlichting. De gebronsde stem van de Noorse singer/songwriter houdt het in het midden tussen Nick Cave, Leonard Cohen en een dampende bak dark roast, een perfect vehikel voor zijn pikdonkere americana en bluesrock.

Factory Floor
Bang voor een toekomst waarin machines de macht grijpen? Factory Floor laat zien dat er dan in elk geval prima gedanst kan worden. Het Britse trio maakte naam met een titelloos postpunk-debuut dat industrial electro, repetitieve midtempo beats en kille vocals spiernaakt rondjes over de dansvloer laat lopen. Inmiddels heeft die postpunk plaatsgemaakt voor bloedspannende minimal techno, Chicago house en noise, waarbij de kracht hem nog steeds in de eindeloze herhaling zit.

Parquet Courts
Parquet Courts stond ook op de eerste editie van Down The Rabbit Hole en komt terug voor een hartelijk weerzien met de Groene Heuvels. In de nonchalant zelfverzekerde handen van het Texaans-New Yorkse viertal versmelten hun retestrakke hooks, riffs en twangs tot een blockparty van jewelste.

DMA’s
DMA’s maken geen geheim van hun liefde voor Britpop. Op het debuut pikken de Australiërs de draad op waar de Engelsen hem ergens aan het begin van deze eeuw kwijtraakten en rijgen er flonkerende poppareltjes aan. Wie verder kijkt, ziet dat DMA’s veel meer in hun mars hebben. Bloedmooie ballads bijvoorbeeld, maar ook met hun gitaargedreven anthems kunnen deze Aussies met opgeheven hoofd door de straten van Manchester lopen.

Frightened Rabbit
Met een naam als Frightened Rabbit kon een gig in De Groene Heuvels niet lang uitblijven – ook omdat diezelfde naam al jaren in de wandelgangen rondzingt als het volgende grote ding voor liefhebbers van groots meeslepende indierock. Prima match voor de stadionrijpe, bovenal schitterend gelaagde indie-anthems van Frightened Rabbit, waarin menselijke tragiek en liefdesverdriet steeds weer komen bovendrijven.

PAUW
De nieuw-vintage psychrock van PAUW kan zich meten met het beste van de sixties en seventies. Daarvoor hoef je alleen de regenboog naar de pot met klatergoud te volgen: neem de melodieën van The Beatles, voeg daar gemeen bijgeslepen riffs van de vroege Pink Floyd aan toe en meng naar smaak met orgels, sitars, drums en de etherische vocals van zanger Brian Pots.

Spidergawd
Als we op Spidergawd mogen afgaan, ligt Trondheim, Noorwegen ergens halverwege tussen Mars en Palm Desert. Heel koud kan het in de thuisstad van dit donderkwartet niet zijn, want hun psychedelische rrrawk houdt de kachel het hele jaar door op standje hellevuur.

Howard
Als we een ding geleerd hebben is het wel dat je met folktronica een hoop kanten uit kan. Tijd voor een nieuw lesje, met aan het schoongeveegde schoolbord het Brooklyn-based kwartet Howard, dat met ambachtelijke instrumenten en zelfgetrokken samples het genre weer een andere kant opstuurt. Folktronica met een griffel.

Eerder werd bekend dat o.a The National, PJ Harvey, Anohni, MacDeMarco, Glen Hansard, Flume, Daugther, Charles Bradley & His Extraordinaires, Courtney Barnett, Ty Segall and the Muggers, Savages en Mura Masa naar het festival komen. Het muziekprogramma is nog niet compleet: binnenkort volgen meer bevestigingen waaronder ook de invulling van het Vuige Veld, het Idyllische Veldje en een aantal nieuwe projecten.

Deel: