Voor zijn nieuwe album ‘Wildfire’ werkte Niels Geusebroek samen met verschillende songschrijvers. De zanger wilde geprikkeld worden door andere muzikanten, en dat lukte. Toch is ‘Wildfire’ een heel persoonlijk album geworden waarop Geusebroek zingt over zijn vaderschap en leeftijdgenoten: “Ik zie mensen om me heen die een beetje vastzitten. Je moet durven te leven en op je bek durven te gaan.”

Niels Geuseboek (36) zong jarenlang in de band Silkstone maar brak in 2011 solo door tijdens zijn deelname aan The Voice Of Holland. Hij bracht in 2013 zijn eerste album ‘Lines’ uit en scoorde hits met ‘Take Your Time Girl’ en ‘Year Of Summer’.

Los Angeles

De liedjes op ‘Wildfire’ zijn samen geschreven met onder meer de Britse singer-songwriter Jack Savoretti en leden van de band Sunday Sun. “Ik was op zoek naar nieuwe impulsen”, vertelt Geusebroek. “Als je alleen schrijft, put je alleen maar uit je eigen koker. Ik vind het moeilijk om mezelf te verbazen. Als je samenwerkt, krijg je letterlijk inspiratie van buiten.” De zanger werkte tijdelijk in Los Angeles aan ‘Wildfire’. “Ik vond het wel lastig om kruizen in de agenda te zetten. Je bent heel afhankelijk van het moment, het kan ook misgaan. Ik heb met een paar ‘heavy boys’ geschreven en daar kwam niks uit. Ik hoef niet perse naar Los Angeles om mijn vetste nummers te schrijven, het gaat erom dat je een situatie creëert waarin je toffe dingen kunt maken. Dat kan ook in Zweden of ’s-Gravenland.”

Vaderschap

Geusebroek werd in 2015 vader van een zoon en daar zingt hij ook over op ‘Wildfire’. “Jack Savoretti vroeg wat er speelde in mijn leven toen we gingen schrijven. Mijn aanstaande vaderschap dus. Jack heeft zelf een dochter, toen schreven we over de twijfel en onzekerheid die daarbij komt kijken.” ‘Do Or Die’ gaat over leeftijdgenoten van Geusebroek. “Ik zie mensen om me heen die een beetje vastzitten in hun carrière of leven. Ze durven geen keuzes te maken. Je moet durven te leven en op je bek durven te gaan. Ik heb altijd volledig mijn eigen koers gevolgd. Dat is spannend, maar ik ga liever strijdend op mijn bek dan naar alle pijpen dansen. Zo zit ik in elkaar.”

De zanger is erg tevreden met ‘Wildfire’, maar kijkt enigszins gespannen uit naar de reacties op de plaat. “De pers en luisteraars gaan bepalen hoe ‘Wildfire’ wordt ontvangen. Het verschil tussen een positieve en negatieve recensie is heel groot. Als Anouk een shitrecensie krijgt denkt ze: “Jammer, maar daar heb ik het album niet voor gemaakt”. Voor mij hangt er meer vanaf. Ik breng dit album uit in de hoop dat ik straks weer veel kan gaan spelen.”

Niels Geusebroek live:
17 maart – Patronaat, Haarlem,
24 maart – Paard van Troje, Den Haag
25 maart – Metropool, Hengelo
26 maart – Nieuwe Nor, Heerlen
1 april – De Effenaar, Eindhoven
14 april – De Helling, Utrecht

©FaceCulture

Deel: