De Canadese singer-songwriter Basia Bulat is, ondanks drie aardige vorige albums, onterecht vrij onbekend gebleven in ons land. Wie weet komt er verandering in met haar nieuwe album ‘Good Advice’. Waar ze op haar vorige album ‘Tall Tall Shadow’ uit 2013 nog werd bijgestaan door leden van Arcade Fire, werd dit album geproduceerd door Jim James van My Morning Jacket. Waarmee ze naar Louisville, Kentucky ondernam. Wat uiteindelijk tot dit album heeft geleid.

Basia Bulat van folk naar pop

Op ‘Tall Tall Shadow’ waren de invloeden van folk en Americana duidelijk terug te horen. Maar ‘Good Advice’ is meer een pop album geworden. Dat wordt al gelijk duidelijk bij de eerste twee tracks ‘La La Lies’ en het catchy ‘Long Goodbye’. Wie naar de teksten luistert heeft bij de derde track ‘Let Me In’ door dat we met een break up plaat te maken hebben. Wat ze in deze nummers, en later in ‘Infamous’ en ‘Fool’ in pakkende melodieën weet te verpakken. Maar het gevoel van een gebroken relatie vanaf het donkere ‘In The Name Of’ het best naar voren. Daarna neigt ze met ‘Time’ en de titeltrack van het album meer richting soul. Om af te sluiten met het dromerige ‘The Garden’ en het indrukwekkende ‘Someday Soon’.

Voor wie gecharmeerd was van de mooie folkachtige songs van haar vorige albums zal het misschien even wennen zijn dat Basia hier met elektronica aan de haal gaat. Wat niet is verdwenen is dat ze tekstueel haar ziel bloot legt. Waarmee ‘Good Advice’ tekstueel een mooi persoonlijk album is geworden dat wel weer aansluit op haar vorige album. En muzikaal laat zien wat ze nog meer in huis heeft. (8,0) (Secret City)

Deel: