Na twee ep’s en het debuutalbum ‘Hits For Kids’ in 2014 duurde het ruim een jaar voordat Jelte Tuinstra alias Jett Rebel met iets nieuws kwam. Maar dat pakt de 24 jarige duizendpoot dit jaar meteen goed aan. Want het nieuwe album ‘Truck’ is het eerste van een drieluik. Waarvan de volgende twee albums dit jaar nog zullen verschijnen. Op dit eerste deel heeft hij zelf alle instrumenten ingespeeld, en is de productie van de songs minimaal. In een bijbehorend persbericht heeft Jelte laten weten dat er geen computers aan te pas zijn gekomen tijdens de opnames, maar dat het allemaal in zijn oude huis in Soesterberg op een 4 track Tascam Portastudio cassette recorder is opgenomen. “Onthoud dat alles wat je hoort bewust zo is gedaan” laat hij in het persbericht weten.

image-2016-01-17(2)27 tracks bevat het album, maar daar zitten 7 korte experimentele overgangstracks tussen. Waarmee het als een conceptalbum wordt gepresenteerd. Dat Jett Rebel niet in één hokje is te plaatsen bewijst hij ook hier opnieuw, want meerdere genres komen in een uur voorbij. Het album opent met de bluesrock achtige single ‘It’s Cruel’. Bij de daarop volgende track ‘Now I Know’ lijken de invloed van de jaren ‘60/’70 niet verweg. En dat komt vaker terug in de songs. Niet alleen door de oude productie, maar regelmatig duiken er Beach Boys achtige koortjes en invloeden op in de nummers. Zoals in ‘Can’t Start Crying Now’, het pakkende ‘Sundown’ (dat 40 jaar geleden uitgebracht had kunnen zijn) en ‘Going On’. Terwijl ‘Trucker’s Towel’ en ‘Around You’ klinken als een demo van een Motown classic. Ook soulinvloed komt langs in ‘The Love You Give’. En psychedelische invloeden zijn terug te horen in ‘Get Well Soon Allyson’ en ‘Nothing’s Gonna Change my Mind’. Met ‘Sometimes You Don’t Feel Happy’ en de afsluiter ‘You’re Still You’ bevat het album ook twee geslaagde sobere songs.

Afgezien van de overgangsnummers tussendoor is ‘Trucker’ een goede verzameling popsongs. Dat hij ervoor heeft gekozen om een album te maken zoals hij het zelf wilt, en niet met de vraag of het grote publiek het wel zal aanspreken, is moedig. Zijn eigenzinnigheid is te prijzen. Maar hij doet zichzelf te kort met deze productie. Want popliedjes als ‘Sundown’ en ‘The Love You Give’ verdienen een goede productie. Nu klinkt het geheel te veel als een demo. Het is moeilijk voor te stellen dat dit een eerste deel van een trilogie is. Maar Jett Rebel is zo veelzijdig dat de kans groot is dat hij verrassend uit de hoek zou kunnen komen met de volgende twee albums. (7/10) (Baby Tiger Records)

Deel: